Akadálymentesített verzió
Széchenyi 2020
Magyar Kormányportál
Európa-politikai kormányzati honlap
Jászdózsa település honlapja
Jász- Nagykun- Szolnok Megye Önkormányzata
 
SAJTÓKÖZLEMÉNY
2015 | 12 | 09.
JÁSZDÓZSA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

BEFEJEZŐDÖTT A KÖZEL 200 MILLIÓ FORINTOS AZ IVÓVÍZMINŐSÉG-JAVÍTÓ BERUHÁZÁS JÁSZDÓZSÁN

Befejeződött a KEOP-1.3.0/09-11-2013-0055 azonosítószámú "Ivóvízminőség-javító beruházás Jászdózsa településen" projekt, melynek keretében megújult a település ivóvíz ellátását biztosító vízműtelep és annak létesítményei.
Milliárdos fejlesztések történnek a Jászságban, és ezzel a beruházással a Jászdózsa is bekapcsolódott a fejlődő települések mellé, ugyanis hosszú előkészítő munka után az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával befejeződött a közel nettó 200 millió forint összértékű ivóvíz-beruházás. A fejlesztésnek köszönhetően a megfelelő vízminőség biztosításához szükséges vízkezelési technológia a település számára rendelkezésre áll.

A szükséges technológia részben a meglévő műtárgyak felújításával, valamint a nyomásbiztosítás és a kapacitás fenntartás miatt egy új 50 köbméteres víztorony építésével, valamint a technológia segédberendezéseinek cseréjével, illetve a dekantáló (vasiszapülepítő) és tároló felújításával, továbbá a teljes elektronika rekonstrukciójával vált teljessé.

A Mandarino Ingatlanberuházó Kft. kivitelezésében készült 202.545.000 Ft összértékű beruházás a tervek szerinti ütemezésben történt, így az előrehaladás lehetővé tette, hogy késedelem nélkül 2015. március 1-jén megkezdődjön próbaüzem. A beruházás eredményeképpen már az előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet kaphat a lakosság és a 65/2009 (III.31.) Kormányrendelet szerinti kifogásolt vízszennyezők: az ammónium, a mangán határértéke is megfelelővé vált.

Jászdózsán összesen 44 ingatlan bekötővezetéke épült át, közel 300 méter hosszban. A tűzcsapot két helyen cserélték és négy szakaszon új épült. 8 új tolózár akna, 16 db meglévő teljes szerkezeti átépítése történt meg. A vízműtelepen alábbi felújítási munkálatok is megtörténtek: szociális helyiségek tisztasági festése, ajtók, ablakok mázolása, a homlokzati vakolat hibáinak javítása, tetőszigetelés, bádogos szerkezetek javítása, cseréje. A beruházás mind a környezeti fenntarthatóság, mind a fenntartható fejlődés, mind az esélyegyenlőség elveit figyelembe véve valósult meg.

A több mint kétezer jászdózsai lakost érintő beruházás 2014. szeptember 11-én, a nyitórendezvénnyel, illetve az időkapszula elhelyezésével indult. Az alapkő letételénél dr. Szerencsés István, a település polgármestere történelmi pillanatnak nevezte az ivóvízminőség-javító beruházást, melynek nettó költsége: 202.545.000 forint, a támogatás összege: 182.290.500 forint, a különbözetet az önkormányzat az BM EU Önerő Alapból finanszírozta.

Az ünnepi eseményen jelen lévő Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy ilyen nagy beruházást csak úgy lehet megvalósítani, ha összefognak a települések, az országgyűlési képviselők a megyével és a kormánnyal a fejlesztés érdekében.

Általános anyag a Környezet és Energia Operatív Programról (KEOP)

Az elmúlt években Magyarországon összességében 70 ezer 400 projekt fejeződött be, amelyekhez 9 ezer 400 milliárd forint értékű támogatást sikerült elnyerni. A nemzeti ügyek kormánya és az európai unió kiemelt figyelmet fordít a környezet- és az ivóvízbázis megóvására, nem véletlen, hogy támogatja a hasonló beruházásokat.

A gazdasági fejlődés és az ezzel járó környezetváltozás és károsítás megköveteli a Föld természeti erőforrásainak, tartalékainak feltérképezését, tudatos megóvását. Ennek elérése érdekében született meg az Európai Unió jóváhagyásával a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP), mely átfogó fejlesztési és támogatási rendszert ölel fel. A KEOP összköltségvetése a 2007-2013 közötti időszakban 1587 milliárd forint volt.

Ezek a beruházások javítják az emberek életminőségét, megóvják természeti értékeinket, élővilágunkat. A rendelkezésre álló keret ebben a témakörben, azaz a KEOP-1, az egészségesebb, tisztább települések csoportban volt a legnagyobb, megközelítette a 707 milliárd forintot.
A 2014-2020-as fejlesztési ciklusban új időszámítás kezdődik a fejlesztéspolitikában, átalakul a pályázati rendszer, amely egyszerűbb, átláthatóbb és olcsóbb lesz.

További információ: dr. Szerencsés István polgármester +36 57 436 060
Nőtt a környezetvédelem, komfortosabbá válik az élet Jászdózsán

Jászdózsán, a Szent Mihály téren ünnepélyesen átadták a Jászság egyik legnagyobb beruházását, a közel 1,4 milliárd forintos környezetvédelmi fejlesztést.

A projektzáró rendezvényen elsőként dr. Szerencsés István, a település polgármestere köszöntötte a szép számmal megjelenteket. Szólt az elmúlt időszak nehézségeiről, a beruházás fontosságáról. Elmondta, hogy amikor 2014 decemberében letették a beruházás alapkövét, nem is gondolta, mennyi munka vár a településre. Ezzel a beruházással elindulhat Jászdózsa a fejlődés útján - fogalmazott a polgármester.

Jászdózsa ár- és belvízzel sújtott települések közé tartozik, és ezekben az időszakokban, vezetékes szennyvízelvezető hálózat hiányában, az aknák tartalma nem csak a kertekbe, hanem sokszor a Tarnába is eljutott. Ezzel a beruházással megoldódik a probléma - folytatta Szerencsés István.

Bízik abban, hogy a településen az ingatlanok felértékelődnek, méltó környezetben élhetnek a dózsaiak, és a jövőben az úthálózat fejlesztése is megvalósul.

Zárásként megköszönte a beruházásban résztvevők munkáját.

Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke többször járt a jászsági településen, legutóbb az óvoda átadó ünnepségén. Elmondta, hogy Jászdózsa életének legkomolyabb beruházásának átadása történik, amelynek a műszaki tartalma a mai kor követelményeinek megfelel. Reméli, hogy a környezetvédelmi beruházás mindenki megelégedésére szolgál.

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője a parlament őszi ülésszakán, szavazással egybekötött vitanapon vett részt, ezért nem lehetett jelen az átadáson. Üdvözlő levelét a moderátor, Tarczy Gyula olvasta fel, melyben a képviselő írt a jászságban, az elmúlt évben történt mintegy 45 milliárdos fejlesztésről, és arról, hogy mennyire fontos, ha egy beruházás az emberek egészségéről is szól. Ez a projekt hűen tükrözi, hogy Jászdózsa Európai településsé vált, ahol kényelmesebben, komfortosabban élnek a jövőben az emberek, és a háztájiban megtermel zöldség és a gyümölcs is egészséges vízből táplálkozik, nem szennyvíztől fertőzött talajból nő ki, mint eddig.

Levele végén Pócs János felhívta a figyelmet a 2014-2020-as vidékfejlesztési programra, és kérte az önkormányzatot, a vállalkozókat, a gazdálkodókat, hogy ragadják meg a lehetőségeket, és együtt fejlesszék a jászságot a jövőben is.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter üdvözletét hozta magával, aki elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni Jászdózsára.

Az államtitkár arról szólt, hogy a víz, a termőföld a legnagyobb kincsünk, a föld vízkészlete véges, ezért élővizünk megóvása közös cél. Történelmi jelentőségűnek nevezte ezt a napot, kiépült a szennyvízcsatorna-rendszer, megoldódott a szennyvízkezelés, és Jászdózsán is európai körülmények között, a 21. századhoz méltón élhetnek az emberek - fogalmazott. Környezeti értékeink megőrzésében is nagy jelentőséggel bír a fejlesztés, és a lakosság életminősége is javul - tette hozzá.
Tiszteletreméltónak nevezte, ahogyan a helyi önkormányzat azon munkálkodik, hogy élhető településen élhessenek az emberek. Az itt élők pedig büszkék lehetnek arra hogy Magyarország versenyképes községében élhetnek a jövőben.

A nemzeti ügyek kormánya a jövőben is kiemelten kezeli a vidékfejlesztést, és bízik abban, hogy Jászdózsán továbbra is felelősen gondolkodnak a környezetvédelemről, az itt élők életminőségéről, és a 2014-2020-as uniós ciklusban is több pályázaton vesznek részt, melyhez sok sikert kívánt. Amikor a kormány, az önkormányzatok, és a településen élők együtt gondolkodnak, akkor a siker garantált - zárta beszédét Kis Miklós Zsolt.
Az ünnepség végén a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. képviseletében Székely Csaba ügyvezető átadta a szennyvízfejlesztést a település polgármestere, dr. Szerencsés Istvánnak.

A rendezvényen részt vett Hajdú Gábor, a Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt. vezérigazgatója,

Vári-Nagy Judit, Jászapáti Járási Hivatal vezetője, valamint a település intézményvezetői és Jászdózsa lakossága.

A rendezvényen közreműködött Sóki Ferenc tárogatóművész.

(A projekt keretében kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. kiépítette a település szennyvízcsatorna-hálózatát, valamint a 185 köbméter/nap kapacitású szennyvíztisztító telepet. A megtisztított szennyvizet a Tarnába vezetik, a szennyvíziszapot mezőgazdasági célokra hasznosítják.)

Befejeződik Jászdózsa szennyvízfejlesztése

Befejeződik Jászdózsa szennyvízfejlesztése.
Az ünnepélyes zárórendezvény meghívója letölthető itt

Műszaki átadás-átvétel

2015. szeptember 21-én elkezdődött a település szennyvízberuházásának műszaki átadás-átvétele.
Ezzel egyidőben a kivitelező megkezdte az utak helyreállítását.

Szennyvízépítési bejárás

A sajtó képviselőit várták a településre, hogy helyszíni bejáráson bemutassák a szennyvízcsatorna-hálózat és szennyvíztisztító-telep fejlesztésével kapcsolatos munkálatokat.

Az összefoglaló megtekinthető itt: http://www.jttv.hu/szennyvizepitesi-bejaras-0

Forrás: Jász Trió TV

Októberben kezdődnek a szennyvízcsatornára a lakossági rákötések
"Jászdózsa község szennyvízcsatornázása” KEOP-1.2.0/09-11-2013-0007

Írta: Kővári Anna   Fotók: Kővári Anna
A terveknek megfelelően a végéhez közeledik az az 1,4 milliárd forintos környezetvédelmi beruházás, amely a jászdózsai emberek életét teszi könnyebbé és egészségesebbé. 2014. decemberi nyitórendezvény után 2015 tavaszán indultak a kivitelezési munkálatok, több fórum és lakossági tájékoztató után most a sajtó képviselőit várták a településre, hogy helyszíni bejáráson bemutassák a szennyvízcsatorna-hálózat és szennyvíztisztító-telep fejlesztésével kapcsolatos munkálatokat.


A polgármesteri hivatalban a település polgármestere, dr. Szerencsés István fogadta a meghívottakat, az újságírókat, a projektben résztvevőket, valamint a kivitelezőket, Pélyi Róbertet az Akvi-Patent Zrt. képviselőjét, és Kalmár Istvánt a Swietelsky Magyarország Kft. építésvezetőjét.

Dr. Szerencsés István köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt egy évben megtapasztalhatták, hogy mit jelent egy ekkora beruházás, és mekkora áldozatot kell hozni annak érdekében, hogy javuljon az életminőség. Jászdózsa számára is azon beruházások közé tartozik a szennyvizes fejlesztés, ami a legnagyobb felfordulással jár, de az emberek türelmesen viselték a kellemetlenségeket, hiszen az ingatlanok felértékelődnek, egészségesebb, komfortosabb lesz az élet. Az 1150 ingatlanból több üresen várja új gazdáját, és nem mindegy milyen életkörülményt tudnak biztosítani az ideköltözőknek - mondta a polgármester. Bízik abban, hogy jönnek az emberek, hiszen Jászdózsa megőrizte a jászsági kistelepülések jellegét.

A jövő legfontosabb feladatának az utak és a járdák felújítását említette. Reméli, hogy a 2014-2020-as európai uniós pályázati forrásokból minden út járható lesz Jászdózsán.


Kalmár István a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. építésvezetője röviden ismertette az elmúlt időszak munkálatait, és a jelenlegi helyzetet. A vezetéképítés 93 százalékos készültségi fokban van, ami azt jelenti, hogy 18680 méter gerincvezetéket építettek ki, a telekhatáron belüli bekötővezeték 8600 méter, szeptember végéig 1190 ingatlant látnak el szennyvízcsatorna-hálózattal. Ahhoz, hogy a szennyvíztelepre kijusson a szennyvíz 7 db átemelőt építettek ki, amelyek el is készültek már.

Az ütemterv szerint szeptember végére a rákötési lehetőség biztosítva lesz a lakosságnak, semmi nem akadályozza a határidő teljesítését - mondta Kalmár István, majd hozzátette: Októberben megkezdődhet a hathónapos próbaüzem, ezzel párhuzamosan a lakossági rákötések időszaka, melyről a jászdózsaiak értesítést kapnak. A próbaüzem március végén befejeződik és az üzemeltető TRV Zrt. átveszi a rendszert a tisztítóteleppel együtt.


Befejezésül elmondta, hogy a szennyvíztisztító-telep 185 köbméter/nap kapacitással üzemel. A következő lépés, majd az utak helyreállítása lesz, ezeknek a felmérése folyamatban van.
A tervek szerinti ütemezés szerint történik a szennyvízfejlesztés Jászdózsán

2014 decemberében az alapkőletétellel kezdődött a település környezetvédelmi beruházása, amelynek befejezése 2015 szeptemberére várható. A közel 1,4 milliárd forintos fejlesztés a község mintegy 2 ezer lakosának teszi kényelmesebbé az életét.

A szennyvízcsatorna fejlesztéséről, a bekötéssel kapcsolatos tennivalókról lakossági fórumot tartottak.

A képgaléria megtekinthető itt

Lakossági fórum

Kedves Jászdózsai lakosok!

2014 decemberében az alapkőletétellel kezdődött a település környezetvédelmi beruházása, amelynek befejezése 2015 szeptemberére várható.

A szennyvízcsatorna fejlesztéséről, a bekötéssel kapcsolatos tennivalókról 2015. június 15-én (hétfő) 18 órakor a Közösségi Házban (Jászdózsa, Széchenyi út 1.) lakossági fórumot tartunk.

A meghívó letölthető itt

A tervek szerint haladnak az uniós támogatású fejlesztések Jászdózsán
Írta: Kővári Anna
2014 decemberében, egy nyitórendezvényen tették le az alapkövét a közel 1,4 milliárd forintos szennyvízcsatorna-hálózat beruházásának, amely megváltoztatja Jászdózsa lakosságának életminőségét, élhetőbb és egészséges környezetet biztosít.

2015 áprilisában Kalmár Istvánnal, a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. építésvezetőjével jártuk be a települést, de előtte Jászdózsa polgármesterével beszélgettünk, aki elégedettségét fejezte ki a munkálatokkal kapcsolatban. Dr. Szerencsés István elmondta, hogy a munka feszített, de a tervek szerint halad. Az időjárás kedvező és már folynak a házi bekötések.

- Mivel a beruházás 95 százalékos intenzitású, február 24-én beadtuk a kérelmet az Európai Uniós önerő alapra, az 5 százalékra, ez közel 70 millió forintot jelentene. Bízom abban, hogy ezzel a projekt 100 százalékos támogatottságú lesz, ennek döntését április végére ígérték. Ezek után a víziközmű társulat fogja meghatározni az érdekeltségi hozzájárulás összegét - tájékoztat a polgármester.
Jászdózsán a szennyvízcsatorna-hálózat építésének befejezése után újabb fejlesztések várhatóak. Fontos feladat a belvízelvezető-rendszer kiépítése, valamint az úthálózat rendbetétele.

A szennyvizes beruházással párhuzamosan megvalósult az ivóvízminőség-javító program is, nettó összköltsége közel 203 millió forint, melyhez Jászdózsa uniós forrásból 182 millió forint támogatást kapott, valamint a saját forrást BM Önerő támogatás formájában biztosítja az önkormányzat. Jelenleg folyik a 3 hónapos próbaüzem.

Megépült egy 50 köbméteres víztorony, 44 ingatlan bekötővezetéke épült át, közel 300 méter hosszban. A beruházás során a szociális helyiségek is megújultak.

Dr. Szerencsés István elmondta, hogy a két folyamatban lévő uniós beruházás mellett, folyamatosan figyelik a pályázatokat. Már sikeresnek mondható az óvodapályázat, ahol az önkormányzat 25 millió forintot nyert tető- és homlokzat felújításra, illetve a fűtésrendszer átalakítására. A projekt most van közbeszerzés alatt, a fejlesztést az önkormányzat 7 milliós önerővel egészíti ki. Egy másik pályázat előkészítés alatt áll, ez a napelemparkról szól, de már megvan az önkormányzati önerőt biztosító befektető.

- Figyelünk minden olyan pályázatot, amely az utakkal, járdákkal vagy akár a kulturális programokkal kapcsolatos - fejezi be a polgármester a tájékoztatást.

A kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. szakemberei 17 kilométernyi vezetéket fektetnek le és 7 szennyvízátemelőt létesítenek. Ezen kívül kialakítanak egy naponta 185 köbméter kapacitású szennyvíztisztító telepet is. A megtisztított szennyvizet a Tarnába vezetik, a szennyvíziszapot mezőgazdasági célokra hasznosítják.

Kalmár István a kft irodájában szerdánként fogadja az itt élőket, de elmondta, hogy kevés problémával keresik fel a lakók. Eddig 5500 méter gerincvezetéket fektettek le a házi bekötésekkel együtt. Több utcában már készen van a bekötés, ezek többek között a következők: Ady Endre, Mikszáth, Kinizsi, Vágó Béla, Széchenyi, Sándor, Csillag, a Temető utca.
A földmunkák során készül egy új közműhálózati térkép a településről, ahol víz- gáz, telefonvezeték mellett már a szennyvízcsatorna-hálózat is szerepel. Ez hasznos információ lesz a jövőben az önkormányzatnak - mondja a szakember. A lakossággal tökéletes az együttműködés, majd hozzáteszi: ritka az ilyen település, ahol örömmel várják a munkásokat. Jászdózsán 6 brigád dolgozik, 5-6 fővel, plusz a gépkezelő, a művezető. Munkahelyteremtő beruházásnak is nevezhetjük a projektet, hiszen az itt élők is dolgoznak az utcákban.
A próbaüzem október 1-jétől várható.

Bollók György - aki 2001 óta jászkapitány - a szomszédos településen él, de április elsejétől a jászdózsai önkormányzat település-gazdálkodási feladatait látja el. Itt született, szívesen jött ide dolgozni.

- Nagy fejlesztések vannak Jászdózsán, hiszen az ivóvízhálózat beruházásának már a próbaüzeme történik. A szennyvizes beruházás is egyharmados készültségi állapotban van, folyamatosak a házi bekötések, a kerítésen belüli felállás történik. A tapasztalat az, hogy az emberek örömmel fogadják a beruházást, a kellemetlenségeket is türelemmel viselik. Ahol folyik a munka, azokat az utcákat napközben lezárják, de a nap végére már közlekedhető az utca. Nem sok panasz érkezik be, ami a kivitelezőt is dicséri. A 21. századhoz hozzátartozik az egészséges ivóvíz, a szennyvízberuházás, az infrastruktúra fejlesztése. Reméljük, hogy ezzel felértékelődnek az ingatlanok a településen - zárta a beszélgetést Bollók György.

(A település szennyvízhálózatának a kiépítését a projekt kedvezményezettjeként Jászdózsa Község Önkormányzata nettó 1.393.290.000 Ft összköltségből valósítja meg.)

Projektinformációk
Előzmények
Jászdózsa Község Önkormányzata 2013. február 08-án pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül KEOP-1.2.0/09-11 "Szennyvízelvezetés és -tisztítás megvalósítása" pályázati konstrukcióban megvalósítandó projektek támogatására irányuló pályázati felhívására, "Jászdózsa Község szennyvízcsatornázása" címmel, a pályázat azonosító száma: KEOP-1.2.0/09-11-2013-0007. A pályázat támogatásban részesült, a Támogatási Szerződés megkötésére 2013. augusztus 22-én került sor. A projekt fizikai megvalósulásának várható ideje 2015. március- 2015. szeptember.

Finanszírozás
A megvalósítási munkák nettó összköltsége 1 393 290 000 Ft, a támogatás mértéke az elszámolható költségek 95%-a, azaz 1 323 625 500 Ft.
A pályázat megvalósításához szükséges önerő mértéke 69 664 500 Ft, amely összegre Magyarország központi költségvetéséről szóló törvény Uniós fejlesztések fejezetében található EU önerő alap jogcímcsoport alapján, 2015. 02. 24-én az Önkormányzat kérelmet nyújtott be.

Műszaki tartalom ismertetése
A projekt keretében Jászdózsa község szennyvízcsatorna-hálózata és tisztítótelepe épül meg.
A településen jelenleg nem működik vezetékes szennyvízelvezető hálózat. A keletkező kommunális szennyvizek összegyűjtése részben zárt tározókban történik. A szippantott szennyvíz elhelyezése környezetvédelmi szempontból nem megoldott.
A projekt keretében kiépül a település elválasztott rendszerű, gravitációs kialakítású, szennyvízcsatorna hálózata 18650,5 folyóméter gerincvezetékkel és 1014 folyóméter hosszúságú nyomóvezetékkel, 7 db szennyvízátemelővel. A bekötések száma 971 db.

Megépül továbbá egy 185 m3/d hidraulikai kapacitású szennyvíztisztító telep is, amely biztosítja a mechanikai előkezelést, itt található a levegőztető és utóülepítő tereket magában foglaló denitrifikálást is biztosító biológiai tisztítóműtárgy, valamint itt történik az iszapsűrítés és az iszapvíztelenítés. A tervezett tisztítási technológia totáloxidációs, eleveniszapos eljárás, a keletkezett iszapok stabilizációjával, nitrifikációval, denitrifikációval, részleges biológiai foszfortalanítással. A biológiai tisztító egységben a baktériumok enzimrendszerük hatására aerob körülmények között végbemegy a szennyező szerves szénvegyületek lebontása, az iszap teljes stabilizációja és a nitrifikáció, anoxikus körülmények között, pedig a denitrifikáció.
A szennyvíztisztítási technológia kb. 60 %-os részleges biológiai foszfortalanítással rendelkezik, a hideg téli hónapokat leszámítva, amikor ez az érték csak kb. 40 %-os.
A szennyvíz maradék foszfortalanítását az előírt határérték elérése céljából ún. szimultán foszfortalanítással biztosítják.

A baktériumok élettevékenységéhez szükséges oldott oxigént finombuborékos rugalmas membrános mélylevegőztető rendszer biztosítja. A műtárgy levegőztető teréből a szennyvíz eleveniszap elegy nagyátmérőjű csővezetéken kerül át az utóülepítőbe, ahol végbemegy a fázis- szétválasztás. Az eleveniszap recirkulációját illetve a fölösiszap elvételt idővezérelt szivattyú biztosítja.
A tisztított szennyvíz átemeléssel, nyomóvezetéken kerül a Tarna vízfolyásba.
A rendszerből kikerülő fölösiszap sűrítése és közbenső tározása iszapsilóban történik. Az iszap víztelenítését szalagszűrővel végzik. A víztelenített iszap fél éven át történő fedett tározása a telepen biztosítható. A víztelenített szennyvíziszap a mezőgazdaságban kerül hasznosításra.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2015 | 03 | 23.
JÁSZDÓZSA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

2015. MÁRCIUS ELSEJÉN MEGKEZDŐDÖTT AZ IVÓVÍZMINŐSÉG-JAVÍTÓ BERUHÁZÁS PRÓBAÜZEME JÁSZDÓZSÁN

Bejezéséhez közeledik a KEOP-1.3.0/09-11-2013-0055 azonosítószámú "Ivóvízminőség- javító beruházás Jászdózsa településén" projekt, melynek keretében megújult a település ivóvíz ellátását biztosító vízműtelep és annak létesítményei.
A szükséges technológia részben a meglévő műtárgyak felújításával, valamint a nyomásbiztosítás és a kapacitás fenntartás miatt egy új 50 köbméteres víztorony építésével, valamint a technológia segédberendezéseinek cseréjével, illetve a dekantáló (vasiszapülepítő) és tároló felújításával, továbbá a teljes elektronika rekonstrukciójával vált teljessé.
A Mandarino Ingatlanberuházó Kft. kivitelezésében készült 202.545.000 Ft összértékű beruházás a tervek szerinti ütemezésben történt, így az előrehaladás lehetővé tette, hogy késedelem nélkül március 1-jén megkezdődjön a 3 hónapig tartó próbaüzem. A beruházás eredményeképpen hamarosan már az előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet kaphat a lakosság és a 65/2009 (III.31.) Kormányrendelet szerinti kifogásolt vízszennyezők: az ammónium, a mangán határértéke is megfelelővé válik.

A kivitelezés határideje: 2015. május 30. Teljes beruházás várhatóan 2015. június 30-ra fejeződik be.

Jászdózsán összesen 44 ingatlan bekötővezetéke épült át, közel 300 méter hosszban. A tűzcsapot két helyen cserélték és négy szakaszon új épült. 8 új tolózár akna, 16 db meglévő teljes szerkezeti átépítése történt meg. Az alábbi felújítási munkálatok is megtörténtek: szociális helyiségek tisztasági festése, ajtók, ablakok mázolása, a homlokzati vakolat hibáinak javítása, tetőszigetelés, bádogos szerkezetek javítása, cseréje. A beruházás mind a környezeti fenntarthatóság, mind a fenntartható fejlődés, mind az esélyegyenlőség elveit figyelembe véve valósult meg.

A több mint kétezer jászdózsai lakost érintő beruházás 2014. szeptember 11-én, a nyitórendezvénnyel, illetve az időkapszula elhelyezésével indult. Az alapkő letételénél dr. Szerencsés István, a település polgármestere történelmi pillanatnak nevezte az ivóvízminőség-javító beruházást, melynek nettó költsége: 202.545.000 forint, a támogatás összege: 182.290.500 forint, a különbözetet az önkormányzat az NFM EU önerő alapból finanszírozza.
Az ünnepi eseményen jelen lévő közgyűlés elnöke, Kovács Sándor elmondta, hogy ilyen nagy beruházást csak úgy lehet megvalósítani, ha összefognak a települések, az országgyűlési képviselők a megyével és a kormánnyal a fejlesztés érdekében.

Letették az alapkövét a közel 1,4 milliárdos szennyvizes beruházásnak
A sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényen beszédet mondott Kállai Mária kormánymegbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője, Pócs János országgyűlési képviselő, Csoór György, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, és Szerencsés István, Jászdózsa polgármestere.
A rendezvényen jelen volt Hajdú Gábor, a Tiszamenti Regionális Vízművek vezérigazgatója, Jászapáti Járási Hivatal vezetője, Vári-Nagy Judit, és a kivitelező képviseletében Gáber János, a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. projektvezetője.

A megjelenteket a település polgármestere köszöntötte, aki rendkívüli eseménynek nevezete a szennyvizes beruházás elindulását, a 2014-es esztendőt pedig rendkívüli évnek, hiszen az ivóvízminőség-javító fejlesztés már folyik Jászdózsán.

Szerencsés István elmondta, hogy a két beruházás megvalósításával egészségesebb környezetben élhetnek az emberek, de ennek megvalósítása maga után vonja majd a szükséges infrastrukturális beruházásokat, az úthálózat rendbetételét is.

Kérte a településen élők türelmét és megértését a munkálatok idejére, de ahogy mondta, Jászdózsa a Jászság ékkövévé válhat, a településnek jövője van, és bízik abban, hogy a térség leglakhatóbb településévé válik.

Csoór György alelnök is üdvözölte a fejlesztést, elmondta, hogy a megye vezetése 2020-ig igyekszik minden települést támogatni, elkészült a terv, melyet a megyei önkormányzat megfogalmazott és határozatban fogadott el.

Kállai Mária megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy az ember életében milyen fontos a víz, a víz minősége.
A Vízkeret Irányelv szigorú előírásokat fogalmaz meg, a nemzeti ügyek kormányának fontos a nemzeti szennyvízprogram, melynek célja, hogy minimálisra csökkenjen a szennyezés, a fenntartható, élhető és egészséges környezet biztosítása.

Hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett az EU irányelveinek betartásában, a fejlesztési tárca a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban 1116 milliárd forintos keretből támogathat fejlesztéseket. Ebből első körben 58 milliárd forintot fordít a települési vízellátáshoz, szennyvízelvezetéshez, szennyvíztisztításhoz kapcsolódó beruházásokra.

Második körben a tervek szerint a vízgazdálkodáshoz, valamint ár- és belvízvédelemhez kötődő programok finanszírozására indít majd támogatási konstrukciókat - tette hozzá a
kormánymegbízott.

Versenyképes település nem lehet a XXI. században megfelelő infrastruktúra nélkül, létkérdés a hálózat kiépítése Jászdózsán - fejezte be Kállai Mária.

Pócs János elmondta, hogy a kormány megérti a vidéki ember üzenetét, hiszen minden település fontos. Eddig is sokat tettek a környék fejlesztéséért, utak épültek, most pedig várhatóan jövő nyárra elkészül Jászdózsa szennyvízcsatorna-hálózata, a mintegy 1,4 milliárd forintos beruházás, amely 971 ingatlan korszerű szennyvízkezelését teszi lehetővé.

Az ünnepi beszédek végén elhelyezték az alapkövet.

A projekt részeként a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. szakemberei mintegy 20 kilométernyi vezetéket fektetnek le és 7 szennyvízátemelőt létesítenek. Ezen kívül kialakítanak egy naponta 185 köbméter kapacitású szennyvíztisztító telepet is. A megtisztított szennyvizet a Tarnába vezetik, a szennyvíziszapot mezőgazdasági célokra hasznosítják.
A beruházással párhuzamosan megvalósuló ivóvízminőség-javító program nettó összköltsége közel 203 millió forint, melyhez Jászdózsa 182 millió forint támogatást kapott.

Sajtóanyag letölthető itt. - Képgaléria megtekinthető itt

Közel 1,4 milliárd forint összegű támogatásból elkezdődik Jászdózsa szennyvízcsatornázásának kiépítése.
A beruházás ünnepélyes projektnyitó rendezvényén beszédet mond Kállai Mária kormánymegbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője, Pócs János országgyűlési képviselő, Kovács Sándor Tisza-tavi miniszteri megbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, és Szerencsés István Jászdózsa polgármestere.

Időpont: 2014. december 5. (péntek) 10:00 óra
Helyszín: Jászdózsa, Szent Mihály tér (Piac tér)

A meghívó letölthető itt

A településen jelenleg a keletkező kommunális szennyvizek összegyűjtése részben zárt tározókban történik. A szippantott szennyvíz elhelyezése környezetvédelmi szempontból nem megoldott. A projekt keretében kiépül a település elválasztott rendszerű, gravitációs kialakítású, szennyvízcsatorna-hálózata 18650,5 folyóméteren gerincvezetékkel, és 1014 folyóméter hosszúságú nyomóvezetékkel, 7 darab szennyvízátemelővel, valamint megépül egy 185 köbméter/nap kapacitású szennyvíztisztító telep. A várható bekötések száma 971.

A környezetvédelmi fejlesztésnek köszönhetően, a lakóingatlanok komfortosabbá és értékesebbé válnak, a lakosság komfortérzete növekszik.

2014. szeptember 11-én Jászdózsán letették az ivóvízminőség-javító beruházás alapkövét
A Széchenyi 2020 keretében elkezdődik a beruházás Jászdózsán, a KEOP-1.30/09-11-2013-0055 számú projekt több mint kétezer embernek biztosít a jövőben egészségesebb ivóvizet.

A beruházás nettó költsége: 202.545.000 forint, a támogatás összege: 182.290.500 forint, a különbözetet az önkormányzat finanszírozza. A projekt befejezése várhatóan 2015. június 30.

Az ünnepi projektnyitó rendezvényt a Szent Mihály téren tartották, amelynek felvezetéseként Sóki Ferenc tárogató művész műsorát hallhatták a megjelentek. A vendégeket dr. Szerencsés István polgármester köszöntötte. A programon részt vett Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Vári Nagy Judit, a Jászapáti a Járási Hivatal vezetője, Hajdú Gábor, a Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt. vezérigazgatója, továbbá a kivitelező cég képviseletében Székely Csaba.

Dr. Szerencsés István polgármester, a település vezetője külön köszöntötte a Jászdózsáért-díjas néhai Bollók Ferenc feleségét, az Egyesült Államokból hazalátogató Bollók Barbarát, majd elmondta, hogy a község szempontjából történelmi pillanat az ivóvízminőség-javító beruházás alapkőletétele.

Ismertetve a projekt részleteit elmondta, hogy 2012 januárjában került aláírásra a támogatói okirat, 2013 decemberében a támogatási szerződés, majd a kivitelezővel 2014 májusában írták alá a megállapodást. A fejlesztés két részre osztható, a vízműtelepen, illetve a vízellátó hálózaton történnek a munkálatok. A településen összesen 44 ingatlan bekötővezetéke épül át, 296,3 méter hosszban. A tűzcsapot két helyen cserélik és négy szakaszon új épül. 8 új tolózár akna, 16 db meglévő teljes szerkezeti átépítése történik meg.

A polgármester technikai paraméterek ismertetése után, örömmel tájékoztatta a jelenlévőket, a jászdózsai lakosokat, hogy az ivóvízminőség javító projekt mellett, még ebben az évben elindul a szennyvíz- és csatornahálózat beruházása Jászdózsán.

Kovács Sándor, a közgyűlés elnöke elmondta, hogy ilyen nagy beruházást csak közös összefogással lehet megvalósítani. Fejlődik a Jászság, ezáltal fejlődik a megye, az ország. Összefogtak a települések, az országgyűlési képviselők, a megyével, a kormánnyal a fejlesztés érdekében.

Az ünnepi projektnyitó végén elhelyezték az időkapszulát.