Széchenyi 2020
Kormányportál
Európa-politikai kormányzati honlap
Jász- Nagykun- Szolnok Megye Önkormányzata
Karácsonyra nyolc településen harmincezer emberhez jut el az egészséges ivóvíz
Jászsági Ivóvízminőség-javító projekt - KEOP-1.3.0/2F/09-2010-0031

Írta: Kővári Anna    |   Fotók: Mészáros János
2015. december 3-án Jászapátiban, a polgármesteri hivatalban tartották meg a Jászsági ivóvízminőség-javító beruházás sajtótájékoztatóval egybekötött projektzáró rendezvényét. A közel 2 milliárdos fejlesztés átadását ünnepi beszéddel méltatta: Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, Pócs János országgyűlési képviselő, Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke és Farkas Ferenc, a Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke, Jászapáti polgármestere.

Elsőként a Szféra-Tisza Kft. és a Jász Trió TV által készített kisfilmet nézhették meg a vendégek, amelyben a településeken történő fejlesztéseket láthatták.

A köszöntők során elhangzott, hogy a beruházásban érintett 8 település (Alattyán, Jánoshida, Jászapáti, Jászboldogháza, Jászivány, Jászkisér, Jászladány, Pusztamonostor) is bekapcsolódott a fejlődő térségek mellé, és a jövőben megfelelő vízminőség áll az itt élő emberek számára.

Elsőként Farkas Ferenc polgármester, mint házigazda, illetve a Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket. A polgármester időrendi sorrendben ismertette az elmúlt évek történéseit, elmondta, hogy a kezdeti lépések nem voltak egyszerűek. 2009-ben határozott úgy a 8 jászsági település képviselő-testülete, hogy megvalósítja a beruházást. A társulás megalakult, majd 2011-ben már a projekt sikeres támogatásáról értesülhettek, 2015-ben pedig elkezdődött az építkezés. Tájékoztatójában Farkas Ferenc kitért arra is, hogy számos változás, határidő módosítására volt szükség, mire idáig eljutottak. Hozzátette, hogy a műszaki átadás után, a pénzügyi elszámolás következik.

A beszámolóban elhangzott, hogy szinte minden településen gáztalanító, vas-, mangán, ammóniumeltávolítás, egyéb mechanikai tisztítások történtek. Alattyánban, Jásziványban, Jászkiséren és Jászladányban mindez arzénmentesítéssel egészült ki. A nyolc település összes napi csúcs vízigénye: 8100 köbméter, napi technológiai kapacitás meghaladja a 400 köbméter/nap értéket. Épületek, kutak, víztározók újultak meg, a beruházás keretében 4 új víznyerő kutat fúrtak és állítottak termelésbe (Jászkisér, Jászivány, Jászapáti, Pusztamonostor).
Farkas Ferenc kiemelte, hogy a beruházások javítják az emberek életminőségét, megóvják természeti értékeinket, élővilágunkat.


Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke köszönte, hogy itt lehet, hiszen számos gyermekkori emlék köti a jászsághoz, Jászapátihoz.

Elmondta, hogy a kormány, a megyei vezetők elkötelezettek abban, hogy az egészséges életmód jegyében, mindenhol egészséges ivóvízhez jussanak az emberek. Megköszönte a kormány és az országgyűlési képviselő támogatását, Pócs János lobbierejét, hogy ez a beruházás 1.962.560.000 forintos, magas műszaki tartalmú fejlesztés megvalósulhatott.


Ezt követően Pócs János országgyűlési képviselőt hallhatták a vendégek, aki adatokkal támasztotta alá a Jászságban történő nagyarányú fejlesztéseket. Az elmúlt években, mintegy 50 milliárd forintos fejlesztés történt a térségben, és a mai átadást jelentős beruházásként említette, hiszen 8 település fogott össze.
A beruházás a jövőről és az egészségről szól, hiszen nem mindegy, hogy a gyermekek milyen környezetben nőnek fel - mondta Pócs János.

A felszólalók mindegyike kiemelte, hogy a közös összefogás példaértékű, hiszen az itt élők komfortosabb, egészségesebb jövője szempontjából a polgármesterek, az országgyűlési képviselő, a megyei vezetők, a járási vezető a nemzeti ügyek kormányával összefogva egy célért dolgozott, hogy megvalósulhasson a beruházás.

Pócs János hangsúlyozta azt is, hogy akár egy politikusnak, akár egy vezetőnek a munka során a legnagyobb kihívás az, hogy az adott beruházás milyen célt szolgáljon: pillanatnyi sikert vagy annál sokkal többet. A jövőért kell dolgoznia, hosszú távon az emberek érdekét kell nézni és ez a beruházás is a jövőről, a gyermekeink egészségéről szól.
Megemlítette, hogy több kormányi intézkedés, törvényhozás is az emberek egészségét szolgálja, ilyenek voltak a dohányzók érdekében hozott döntések, illetve a közétkeztetésben történt változások is.
Vitályos Esztert, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára először a 2007-2013-as fejlesztésekről szólt. Az elmúlt években Magyarországon összességében 70 400 projekt fejeződött be, amelyekhez 9 400 milliárd forint értékű támogatást sikerült elnyerni. Az unió kiemelt figyelmet fordít a környezet- és az ivóvízbázis megóvására, nem véletlen, hogy támogatja a hasonló beruházásokat.
A gazdasági fejlődés és az ezzel járó környezetváltozás és károsítás megköveteli a Föld természeti erőforrásainak, tartalékainak feltérképezését, tudatos megóvását. Ennek elérése érdekében született meg az Európai Unió jóváhagyásával a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP), mely átfogó fejlesztési és támogatási rendszert ölel fel. A KEOP összköltségvetése a 2007-2013 közötti időszakban 1587 milliárd forint volt - hangzott el az államtitkár előadásában.

Vitályos Eszter bízik abban, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus is ilyen sikeres lesz. Elmondta, hogy az unió 11 célterület számára biztosít forrást, amelynek 60 százaléka gazdaságfejlesztésre fordítható. Magyarország 12 ezer milliárd forintot hívhat le, egyszerűsödtek az adminisztrációs teendők, kedvezőbb feltételeket teremtünk a pályázók számára - fejezte be a politikus.

Az ünnepi köszöntők után a kivitelező átadta a társulás elnökének a beruházást.
A rendezvényen közreműködött Molnár László, a Szolnoki Szigligeti Színház Jászai Mari díjas színész-rendezője, és Sóki Ferenc tárogatóművész.

      

A beruházás támogatása számokban
A beruházás nettó költsége 1.962.560.000,- Ft. A Környezet és Energia Operatív Program keretében elnyert támogatás 1.658.395.000,- Ft, a 304.165.000,- Ft különbözetet a BM önerő alapból finanszírozta a Társulás. A kivitelező az AB Jászság konzorcium volt.

 Képgalériánk megtekinthető itt!

Munkálatok Jászapátin
A IV. sz. tájékoztató letölthető itt (2015. 07. 27-től - 2015. 07. 29-ig)
A III. sz. tájékoztató letölthető itt (2015. 07. 20-tól - 2015. 07. 24-ig)
A II. sz. tájékoztató letölthető itt (2015. 07. 13-tól - 2015. 07. 17-ig)
Az I. sz. tájékoztató letölthető itt (2015. 07. 06-tól - 2015. 07. 10-ig)
Munkálatok Jászkiséren
A IV. sz. tájékoztató letölthető itt (2015. 10. 26-től - 2015. 11. 04-ig)
A III. sz. tájékoztató letölthető itt (2015. 10. 19-től - 2015. 10. 22-ig)
A II. sz. tájékoztató letölthető itt (2015. 10. 12-től - 2015. 10. 16-ig)
Az I. sz. tájékoztató letölthető itt (2015. 06. 19-től - 2015. 06. 25-ig)
Munkálatok Pusztamonostoron
A II. sz. tájékoztató letölthető itt (2015. 09. 29-től - 2015. 10. 09-ig)
Az I. sz. tájékoztató letölthető itt (2015. 09. 24-től - 2015. 09. 26-ig)
Tájékoztató
Írta: Kővári Anna
Munkálatok Jászladányban   A tájékoztató letölthető itt

A többi település tervezett hálózattiszítási ütemterve:

Jászkisér: 2015. június közepétől, július harmadik harmadáig
Jászapáti: 2015. július közepétől augusztus végéig
Pusztamonostor: 2015. augusztus második fele
Tájékoztató
Írta: Kővári Anna
A Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy projektcsoportjához tartozó településeken az alábbi munkavégzés történik, amelynek során az esetleges kellemetlenségekért türelmüket és megértésüket kérjük.

A projekt kiviteli munkáival kapcsolatban a nyolc település lakossági panaszait személyesen a Jászapáti, Damjanich utca 8/6. szám alatt működtetett projekt irodában hétköznap 7:30-tól 16 óráig (ebédidő 12 - 12:30-ig), vagy a 06/70-953-65-19 telefonszámon fogadják. Email: abjaszsag@bern.hu

A tájékoztató letölthető itt
Munkálatok Alattyán településen, a tájékoztató letölthető itt

Az elmúlt négy év 95 milliárd forintos fejlesztései után, most elindul a Jászságban az 1,8 milliárdos ivóvízminőség-javító beruházás
Írta: Kővári Anna    |   Fotók: Mészáros János
Az Új Széchenyi Terv támogatásával elkezdődik a Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás projektcsoportjához tartozó települések vízminőség-javító fejlesztése, amely több mint 30 ezer főt érint. A beruházás nettó költsége 1.802.415.000,- Ft. Az Új Széchenyi Terv keretében elnyert támogatás 1.523.070.036,- Ft, a 279.344.964,- Ft különbözetet a BM önerő alapból finanszírozza a Társulás. Az érintett települések: Alattyán, Jánoshida, Jászapáti, Jászboldogháza, Jászivány, Jászkisér, Jászladány, Pusztamonostor.

2014. március 24-én Jászapátiban, a Vízműtelepen helyezte el a beruházás alapkövét Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke és Pócs János országgyűlési képviselő, Jászapáti polgármestere, a Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke.

Pócs János a köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt négy évben napjainkig 95 milliárd forint értékű fejlesztés érkezett a Jászságba. Utakat, járdákat, iskolákat adtak át, de a legkiemelkedőbbnek az ivóvízminőség-javító projektet nevezte, amely 100 százalékos támogatottságú. Az 1,8 milliárdos beruházás legnagyobb értéke, hogy az emberekről, az egészségről szól.

Megújul a hálózat, ezáltal tisztább, egészségesebb ivóvízhez jutnak a térségben élők. Tájékoztatójában elmondta, hogy a 2015 nyarára elkészülő projekt során az érintett nyolc település - Alattyán, Jánoshida, Jászapáti, Jászboldogháza, Jászivány, Jászkisér, Jászladány és Pusztamonostor - mintegy 207 kilométer hosszú vízhálózatát átmosatják és felújítják.
A korszerűsítés része a vízkezelő épületek és kutak rekonstrukciója, új kutak létesítése és közel 8 kilométernyi csővezeték lefektetése is. Emellett mindenütt csökkentik az ivóvíz gáz-, vas, mangán és ammóniumtartalmát, míg Alattyánban, Jásziványban, Jászkiséren és Jászladányban arzénmentesítést is végeznek a kivitelezők.

Jakab István üdvözölte a beruházást, amelyet különleges eseménynek nevezett. Szólt arról, hogy az Orbán-kabinet politikájának középpontjában az emberek állnak, és éppen ezért a nemzeti ügyek kormánya úgy döntött, hogy az évtizedek óta elmaradt beruházásokat megvalósítja, melyek az élhető vidék megteremtéséhez is hozzájárulnak. Most ez történik a 8 településen, magas színvonalon, mely a térség lakói mellett, gyermekeink egészségét is szolgálja majd.
Az új vízstratégia keretében a teljes vízkormányzás megoldása mellett a kormány arra törekszik, hogy a gazdáknak ingyen biztosítsák az öntözővizet - jelentette be a sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényen.

Jakab István évszázados jelentőségűnek nevezete ezt a lépést, majd emlékeztetett, hogy a teljes vízkormányzás megvalósításához szükséges víztározók építése és a több mint 100 000 kilométeres vízügyi létesítmények rendszerének rendbetétele már elkezdődött. A 2014-2020-as uniós ciklusban pedig 1000 milliárd forintot költ az állam a víziközművek fejlesztésére.

 Képgalériánk megtekinthető itt!

Kedves Olvasó!
Írta: Kővári Anna
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az Új Széchenyi Terv forrásainak köszönhetően elkezdődik a Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás projektcsoportjához tartozó települések (Jászapáti, Alattyán, Jánoshida, Jászboldogháza, Jászivány, Jászkisér, Jászladány, Pusztamonostor) ivóvízminőség-javító fejlesztése, a Jászsági Ivóvízminőség-javító projekt.

Ünnepi beszédet mond dr. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, és Pócs János országgyűlési képviselő, Jászapáti város polgármestere, a Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás elnöke.

A rendezvényre szeretettel várja az érdeklődőket Jászapáti Város Önkormányzata, és a Jászsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás.

Találkozzunk, 2014. március 24-én (hétfőn) 10 órakor, a Jászapáti vízműtelepen. (Jászapáti, Lehel út 1.)