680 millió forintos támogatásból kerékpárút épült Kőtelek-Tiszasüly között.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) sikeres pályázatának köszönhetően, a Széchenyi 2020 és az Európai Unió támogatásából 680 millió forintos forrás felhasználásával megépült a Kőtelek – Tiszasüly közötti kerékpárút.

A beruházás a térségben élők árvízbiztonságát is növeli azáltal, hogy a burkolt árvízvédelmi töltésen a védekezési munkák időjárástól függetlenül, jelentős időmegtakarítással járnak. Ezzel a fejlesztéssel 234 kilométerre nőtt a burkolattal ellátott árvízvédelmi töltésszakaszok együttes hossza az igazgatóság működési területén, amely kerékpárútként is használható.

A projektzáró rendezvényen beszédet mondott dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő, Pócs János országgyűlési képviselő, Kovács Sándor Tisza-tavi miniszteri megbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Horváth Béla, a KÖTIVIZIG műszaki igazgató-helyettese. A vendégeket Pollák Tibor, Tiszasüly és Lovász Tibor, Kőtelek polgármestere köszöntötte.

A rendezvényen jelen volt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Farkas József r. ezredes, megyei rendőrfőkapitány, Busi László alezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, Balogh Gyula, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatalának hivatalvezető helyettese, valamint a kivitelező Duna Aszfalt Kft. képviselői.

Az átadást követően a rendezvényen résztvevő tiszasülyi és kőtelki kerekesek azonnal birtokba vették a Tisza folyó jobb oldali töltéskoronáján megépült kerékpárutat.

A projektzáró rendezvényről készült képgaléria megtekinthető itt

Részletek hamarosan…

Nyomtatni szeretném

680 millió forintos támogatásból kerékpárút épült Kőtelek-Tiszasüly között.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) sikeres pályázati munkájának köszönhetően megépült kerékpárút, a térségben élők árvízbiztonságát is növeli azáltal, hogy a burkolt árvízvédelmi töltésen az ellenőrzés, az észlelés, és a védekezési munkák időjárástól függetlenül, jelentős időmegtakarítással járnak. Ezzel a beruházással az igazgatóság működési területén 234 kilométerre nőtt a burkolattal ellátott árvízvédelmi töltésszakaszok együttes hossza, amely kerékpárútként is használható.

A projektzáró rendezvény meghívója letölthető itt

Nyomtatni szeretném

Célegyenesben a kerékpárút építése

Írta: Laczi Zoltán/KÖTIVIZIG

Jelenleg mintegy 85 százalékos a Kőtelek-Tiszasüly között, a szőke folyó jobb oldali töltéskoronáján húzódó kerékpárút építésének készültsége. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 680 milliós forintos beruházásában épülő, 12 kilométer hosszú és 3 méter széles kerékpárút nyomvonalának teljes hosszán elkészült kavicsból, illetve zúzottkőből az útalap, s folyamatosan terítik le az aszfaltot kötő, illetve kopó rétegben.

A kivitelezést hátráltatta az elmúlt hónapokban lehullott bőséges ági áldás, többször is kényszerszünetre ítélte a szakembereket.

Május elejétől szeptember végéig – június kivételével – ugyanis a sokévi átlagot meghaladó mennyiségű csapadék áztatta a térséget. (Májusban 74, júliusban 106.5, augusztusban 58, míg szeptemberben 98 millimétert mért a KÖTIVIZIG Tiszasüly körzetében.) Az esős periódusokban pedig minimálisra csökkent az időjárástól függetlenül is végezhető munkálatok köre.

Napjaink nyugodt időjárása azonban kedvez a kivitelezésnek, így a befejező munkamozzanatok gőzerővel folynak.

Nyomtatni szeretném

Épül a kerékpárút a töltésen

Írta: Laczi Zoltán

Az elmúlt hetekben megtörtént az első kapavágás, a közbeszerzésen nyertes kivitelező a gyökérzóna eltávolításával megkezdte az építkezést Kőtelek és Tiszasüly között.

20140321_projekt_ bejaras
A Duna Aszfalt a munkaterület tiszasülyi, illetve a kőtelki vége felől a töltéskoronán már elvégezte a humusz letermelését és deponálását. A szakemberek az útpálya szerkezetének alsó síkját beszintezték, az anyagnyerő helyről kivezető útvonalat – ahol kellett – szállításra alkalmassá tették, továbbá megkezdték az építéshez szükséges földmennyiség kitermelését és szárítását.

Folyamatos a kerékpárút alapját képező anyagok szállítása is a depóhelyekre. A kivitelezést az esetleges eső zavarhatja, akkor ugyanis minimálisra csökken az időjárástól függetlenül is végezhető munkák köre.

Nyomtatni szeretném

Épül a kerékpárút, ezért tilos a közlekedés a gáton Tiszasüly és Kőtelek között

Írta: Laczi Zoltán

Miután megkezdődött Kőtelek és Tiszasüly között, az árvízvédelmi töltésen a kerékpárút építése, a munkálatok zavartalan elvégzése érdekében mostantól tilos az érintett szakaszon a közlekedés, még azoknak is, aki érvényes gátonjárási engedéllyel rendelkeznek. A munkaterületre történő behajtási tilalom előreláthatólag ez év őszéig tart, a kivitelezéssel összefüggő anyagszállítás pedig fokozott figyelmet követel a környéken közlekedőktől. Kérjük az érintettek türelmét és megértését!

Mint arról már többször beszámoltunk honlapunkon, a KÖTIVIZIG beruházásában, Kőtelek-Tiszasüly között, a szőke folyó jobb oldali töltéskoronán 12 kilométer hosszú és 3 méter széles kerékpárút létesül. A kavicságyra, majd zúzottkő-alapra terített aszfaltcsík elkészülte után az EuroVelo – Lappföldtől Athénig vezető – 11. számú útvonalának részét képezi majd. A kerékpárút mentén három pihenőt is kialakít a kivitelező Duna Aszfalt Kft., ahol angol és magyar nyelvű turisztikai információs tábla segíti az erre járók tájékozódását.

Az Európai Unió támogatását elnyert, 680 millió forintos beruházás elsődlegesen turisztikai attrakciófejlesztés, emellett árvízvédelmi célokat is szolgál, hiszen jelentősen javítja a védekezés feltételeit. Átadása után Doba és Kisköre között végig burkolt töltéskorona áll a védekezés, árvízmentes időszakban pedig a közlekedők rendelkezésére.

Nyomtatni szeretném

Tavasszal indul a kerékpárút építése Tiszasüly és Kőtelek között

ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0003

A Regionális Fejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságának (ROP IH) döntése alapján 80.003.083 forinttal emelkedett a projekt kötelezettségvállalása, így a beruházás költségvetése 680.218.492 forintra nőtt. Ezt követően befejeződhetett a közbeszerzés, a  nyertes kivitelező a Duna Aszfalt  Kft.

2013. december 9-én átadták a munkaterületet, majd megkezdődtek a kooperációs egyeztetések és az előkészítő munkálatok is. A kiviteli tervek rendelkezésre állnak, ha az időjárás engedi, a kivitelező elkezdheti a kerékpárút építését.

Elkészült az organizációs terv, az árvízvédelmi terv, megtörtént az anyagnyerőhely mintavételezése. A munkakezdést a kivitelező bejelentette és folyamatos az érintett szakhatóságokkal az egyeztetés.

Mint ismeretes, és a projekt weboldalán is olvashatják, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyertes pályázata alapján közel 12 km-es kerékpárút épül Kőtelek – Tiszasüly között az árvízvédelmi töltésen.

A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A fejlesztés nyitórendezvénye 2013. május 29-én volt Szolnokon, a vízügyi igazgatóság székházában.

Az épülő kerékpárút az EuroVelo nemzetközi kerékpárút-hálózathoz tartozik majd.

Nyomtatni szeretném

“Kőtelek-Tiszasüly közötti kerékpárút kiépítése és bekapcsolása az EuroVelo 11 hálózatba”

ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0003

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) pályázatot nyújtott be a Kőtelek – Tiszasüly közötti kerékpárút megvalósítására. Az aszfaltburkolatú kerékpárút a Tisza folyó jobb parti árvízvédelmi fővédvonala 103+799-115+671 töltéskilométer közötti szakaszán épül.

A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, költsége: 600.215.409 forint.

mezo_ferenc_eloadas A fejlesztés nyitórendezvényén, 2013. május 29-én, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) ügyvezetője, Mező Ferenc elmondta, kiemelten kezelik a turizmus mellett a kerékpárutak fejlesztését. A három megyében – Szabolcs-Szatmár, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar – összesen 237 kilométeres kerékpárút-hálózatot támogatnak 23 milliárd forint értékben, ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel 140 kilométert.

“Tavaly a Tisza-tó környékén már közel húszezer kerékpárost számoltunk. Hisszük, hogy a térség bekerül a Tisza-tó turisztikai körforgásába, éppen ezért a beruházás a települések életében komoly jelentőséggel bírhat. A kerékpárút a Tisza-tavi régió része, így növelheti a versenyképességet, a foglalkoztatottságot, hiszen a térségben a turizmus fellendülésével többletszolgáltatásokra lesz szükség” – mondta Horváth Béla, a KÖTIVIZIG műszaki igazgató-helyettese.

A környezettudatos beavatkozások révén Tiszasüly és Kőtelek megőrzi természeti szépségét. A projekt nem csak a turizmus fejlesztését szolgálja, hanem a térségben élők árvízbiztonságát is növeli.

A közel 12 kilométeres szakaszon, három helyen alakítanak ki pihenőhelyet, ahol tájékoztató táblák nyújtanak segítséget. Feltüntetik a turisztikai látványosságokat, az internetes elérhetőséget, és bemutatásra kerül a helyi flóra és fauna is. A projektről internetes honlap készül, melyet regisztrálnak a facebook oldalon is. A KÖTIVIZIG honlapját böngészők szintén fontos információt kaphatnak a projektről. Az információs és tájékoztató táblákon angolul is megjelennek a tartalmak, ugyanez jellemző a honlapra is.

eurovelo_logo Az épülő kerékpárút az EuroVelo 11. számú nemzetközi kerékpárút-hálózathoz tartozik majd, mely Norvégiából indul egészen Görögország déli pontjáig, és egy kis szakasza a Tisza jobb parti töltésén halad át hazánkban.

A munkálatok várhatóan a kivitelezői szerződéskötést követően, 2013. augusztus végén kezdődnek. A befejezés a tervek szerint 2014. augusztus 31.

2013. május 29-én a beruházással kapcsolatosan Kőtelek és Tiszasüly településeken lakossági fórumot rendeztek, ahol Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója és Horváth Béla, műszaki igazgató-helyettes tartott tájékoztatót.

Nyomtatni szeretném