Széchenyi 2020
Magyar Kormányportál
Európa-politikai kormányzati honlap
Szolnok Város honlapja
Jász- Nagykun- Szolnok Megye Önkormányzata
 
Tiszafüreden is átadták a felújított épületet
A területi közigazgatás átalakítása során célként fogalmazódott meg a kormányhivatalok takarékos és hatékony működésének megteremtése. Az elmúlt években pályázati segítséggel 617 millió Ft támogatás révén hat épület energiahatékonysági fejlesztése fejeződött be. Ebben az új európai uniós ciklusban újabb források állnak rendelkezésre. A megyei kormányhivatal 1,2 milliárd forintos támogatásból a megye 5 településének 10 helyszínén végezhet el energiahatékonysági fejlesztést. A szolnoki, a jászberényi és kunszentmártoni épületfelújítások után a tiszafüredi Foglalkoztatási Osztályt is birtokba vehették az ügyfelek.

A Kormányhivatali projektben szereplő 10 ingatlan esetében, - a négy szolnoki, két törökszentmiklósi, két jászberényi, valamint egy kunszentmártoni és egy tiszafüredi épületen - teljes homlokzati és tetőtér hőszigetelést, homlokzati nyílászárócserét, fűtéskorszerűsítést és elektromos korszerűsítést végeznek el, valamint az épületekre majd nyolcszáz napelemet szerelnek föl a szakemberek. A beruházások hozzájárulnak a jelentősebb közhasználatú épületek energiatakarékosságához, az energiafelhasználás racionalizálásához, a megújuló energiafelhasználás fokozásához, amely nagymértékben csökkenti a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal energiaköltségét - tájékoztatta az ünnepség résztvevőit Csikós Sándor főosztályvezető-helyettes.

Kovács Sándor a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy hét éve fejlődik az állami közigazgatás rendszere. Ennek a korszerűsítési folyamatnak a célja az ügyfélcentrikus közigazgatás kialakítása.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az elégedett ügyfél, amiért érdemes tovább folytatni ezt a megkezdett korszerűsítést.


Dr. Kállai Mária kormánymegbízott köszöntőjében elmondta: A mai napon a projektnek ismét lezárult egy fejezete, hiszen itt Tiszafüreden is átadhatjuk a Foglalkoztatási Osztály munkatársainak, valamint az ügyfeleknek a korszerűsített épületet.
Az energiahatékonysági fejlesztés majdnem 36 millió forintból valósult meg. Az energiafogyasztás költsége a felújítás előtt éves viszonylatban 1,1 millió forint volt, ezt követően pedig ez az összeg nem éri majd el az 500 ezer forintot. Ennek tükrében majd 690 ezer forint éves megtakarítással számolunk. A számok magukért beszélnek - mondta a megyei kormánymegbízott.

Forrás: JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet

Kunszentmártonban is a megújult földhivatali osztály épületében várják az ügyfeleket
Az átadási ünnepségen Dr. Kállai Mária kormánymegbízott elmondta: A területi közigazgatás átalakítása során célként fogalmazódott meg a kormányhivatalok takarékos és hatékony működésének megteremtése. Az energiahatékonysági fejlesztés 97.600 millió forintból valósult meg és a számítások szerint 1,6 millió forint lesz az éves megtakarítás.

Boldog István a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a korszerűsítésnek köszönhetően a járási hivatal munkatársai és az ügyfelek is a kor követelményeinek megfelelő körülmények között dolgozhatnak.

Wenner-Várkonyi Attila polgármester köszönetét fejezte ki, hogy a város egyik legpatinásabb épülete is bekerülhetett a kormányhivatal 10 felújítandó ingatlanjai közé. A magas szakmai színvonalon elvégzett kivitelezés eredményeként tovább javult a település képe - mondta a városvezető.
Az ünnepségen részt vett Berec Zsolt Miklós a megyei közgyűlés alelnöke is.
Jászberényben is átadták a járási hivatal korszerűsített épületeit.
A szolnoki két épület után Jászberényben is befejeződött a korszerűsítés. A 2017. június 28-án megtartott ünnepségen a területi közigazgatásért felelős államtitkár, Dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta: A 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban 1200 milliárd forintot biztosít a KEHOP, azaz a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program különböző fejlesztésekre. Ebből a keretből 25 milliárd forintot fordíthatnak a megyei és a fővárosi kormányhivatalok 330 épületük energiahatékonyságának javítására. Ebben az évben 5,5, a következő esztendőben 5,3 milliárd forint környezethatékonysági fejlesztés valósulhat meg, amely a kormányhivatalok működési költségeit csökkenti.

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott ünnepi beszédében kiemelte, hogy a két épületnél, a Szabadság téri esetében 1,5, míg az Ady Endre úti épületnél 3,1 millió forint lesz az éves megtakarítás.

- Nagyon fontosak azok a kormányzati döntések, amelyek hozzásegítettek bennünket ahhoz, hogy folyamatos elkötelezett szakmai munkánk mellett haladjunk az épületeink korszerűsítésébe is, legyen ez energetikai fejlesztés, akadálymentesítés vagy bármilyen, egyéb korszerűsítés - tette hozzá a kormánymegbízott.
Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője arról szólt, hogy az elmúlt három-négy évben majdnem 80 milliárd forint fejlesztés érkezett a Jászságba. Ez a 170 millió forintba kerülő korszerűsítés is nagyon fontos része a térség fejlődésének.
Tovább bővül a megyei kormányhivatal energiatakarékos épületeinek száma.
A Széchenyi 2020 támogatásával folytatódik a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal középületeinek energetikai fejlesztése a KEHOP-5.2.2.-16 kódszámú pályázati konstrukció keretében.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal 1,2 milliárd forintos támogatásból a megye 5 településének 10 helyszínén végezhet el energiahatékonysági fejlesztést. Öt épület korszerűsítése befejeződött, melyeket ünnepség keretében adtak át.

A projektben szereplő 10 ingatlan esetében - négy szolnoki, két törökszentmiklósi, két jászberényi, valamint egy kunszentmártoni és egy tiszafüredi épületen - teljes homlokzati és tetőtér hőszigetelést, homlokzati nyílászárócserét, fűtés- és elektromos korszerűsítést végeznek el, valamint az épületekre közel 800 napelemet szerelnek fel a szakemberek. A beruházások hozzájárulnak a jelentősebb közhasználatú épületek energiatakarékosságához, az energiafelhasználás racionalizálásához, a megújuló energiafelhasználás fokozásához, amely nagymértékben csökkenti a kormányhivatal energiaköltségét.

A kivitelezők először Szolnokon, az Ostor úton, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztályának, valamint a Dózsa György úton, a Szolnok Járási Hivatal, Agrárügyi Főosztály, Vetőmag- és Szaporítóanyagfelügyeleti Osztályának helyet adó épületek energetikai korszerűsítésének kivitelezésével végeztek. Az ünnepélyes átadás 2017. június 22-én volt.
A két épületen több mint 112 millió forintból, az Ostor úton 78 millió, a Dózsa György úton pedig 34,5 millió forintból történt energiahatékonysági fejlesztés. A számítások szerint mindkét épület esetében éves viszonylatban 1,5-1,5 millió forint megtakarítás várható.
Dr. Bene Ildikó megyei fejlesztési biztos ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy ebben az uniós ciklusban, mintegy 110 milliárd forint támogatásról döntöttek a megyében, amely 1076 támogatott pályázatot jelent.

Elkezdődtek a munkálatok a volt főiskola épületében,
a por- és zajhatás miatt kérik a szolnokiak türelmét.
Folytatódik a 2015-ben elvégzett Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal középületeinek energetikai fejlesztése. 2017-ben a Széchenyi 2020 támogatásával, a KEHOP-5.2.2.16 számú sikeres pályázati konstrukció keretében a beruházásokra 1,2 milliárd forintot fordít a kormányhivatal 5 település 10 helyszínén. A legjelentősebb beruházás az Ady Endre úton, a volt főiskola épülete, mely kívül belül megújul.

A projekt a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését segíti elő, amellyel az épület üzemeltetése környezettudatos, az üzemeltetési költségek jelentősen csökkennek. Ezek megvalósításához szükséges: a hőtechnikai adottságok javítása, a fűtési és használati melegvíz-rendszer korszerűsítése, a világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása, és a fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentése.

A projekt nyitórendezvényén a megyeháza dísztermében beszédet mondott Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, majd a fejlesztés részleteiről Csikós Sándor, a Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztály főosztályvezető-helyettese tájékoztatta a jelenlévőket.

Ezzel a projekttel nem csak a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal gazdagodik, hanem az egész megye, a megyeszékhely - kezdte köszöntőjét dr. Kállai Mária.
Elmondta, hogy a kormánynak komoly célja volt a területi közigazgatás átalakítása során az is, hogy elősegítse és támogassa a kormányhivatalok takarékos és energiahatékony működését.
2015-ben 114 kormányhivatal ingatlana újult meg, és abból a keretből 685 millió forintba részesültünk, és 6 épület fejlesztése történhetett meg - tette hozzá.
A 2020-ig tartó európai uniós ciklusban 1100 milliárd forintot biztosít a KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) fejlesztésekre. Ebből a keretből az országban 20 milliárdot fordíthatnak a kormányhivatalok az ilyen jellegű fejlesztésekre. A sikeres pályázatoknak köszönhetően 237 épület újul meg Magyarországon, a nyertesek között volt a szolnoki kormányhivatal is.

1,2 milliárd forintos támogatást kaptunk, amelyből a megye 5 településének 10 épülete újulhat meg - hangsúlyozta a kormánymegbízott

A főiskola volt épületének fejlesztéséről elmondta, hogy ez a pályázat két részből áll. Egyrészt a 400 millió forintos uniós forrásból, amelyet energiahatékonysági fejlesztésre fordítanak, másrészt az egymilliárd forintos hazai forrásból az épület átalakul, ahová a járási hivatal 180 munkatársa költözhet, ahol a 21. század elvárásainak megfelelő korszerű környezetben fogadhatják az ügyfeleket.

A kormánymegbízott kérte a lakók türelmét. A bontás alatt ugyanis jelentős szállópor várható, de a mérések folyamatosak, a törmeléket locsolják. A bontást hétköznap 7-17 óra között végzik, a keletkezett törmeléket az NHSZ munkatársai konténerben leponyvázva elszállítják a hulladéklerakóba, ahol ledarálják. A nyílászárókat lefóliázzák, az épületet körbekerítették. A kivitelező a bontási munkálatok befejezését 2017. április 7-re ígérte.

Kállai Mária végül hozzátette, hogy a por- és zajhatás miatt megéri türelmesnek lenni, hiszen néhány hónap múlva egy impozáns épület nyitja meg kapuit.

Csikós Sándor a Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztály vezető helyettese ismertette a nyertes pályázat helyszíneit és munkálatait. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nem csak a kormányhivatal kezelésében lévő állami tulajdonú épületekről van szó a beruházás során, hiszen önkormányzati tulajdonban lévő épületeket is használ a kormányhivatal, melyeket szintén érint a projekt.

A szolnoki felújítások közül kiemelte az Ady Endre úti volt főiskola épületét, melyet a projekt zászlós hajójának nevezett, és ahol az épület teljes átalakítása megtörténik.
Számadatokkal szolgálva elmondta: a beruházások során 1097 nyílászáró cseréje történik meg, 11970 négyzetméter homlokzati felújítás és szigetelés illetve 747 napelem kihelyezése várható. Mindezzel éves szinten 104 megawatt/óra megtakarítást érnek el, igaz, ebben nincsenek benne az Ady Endre út 9-es szám adatai, mivel ott még a számításokat nem tudták elvégezni. De így is 14,5 millió forintos energiamegtakarítás érhető el a beruházások befejeztével.

Szolnokon négy hivatali épületben történik fejlesztés. Ez érinti az Ostor utcában a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztályát, a Dózsa György utcában a Szolnoki Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály, Vetőmag- és Szaporítóanyagfelügyeleti Osztályát, az Ady Endre út 35. szám alatt lévő Hatósági Főosztály Igazságügyi Osztályát, illetve Szociális és Gyámügyi Osztályát, valamint az Ady Endre út 9. szám alatti épületegyüttest, amely főiskola épületeként működött, jelenleg üresen áll. Az adott helyszíneken épületgépészeti, illetve épületvillamossági felújítás történik, megvalósul a teljes homlokzati, padlásfödém hőszigetelése, a nyílászárók cseréje és a napelemek beépítése.

Jászberényben a Járási Földhivatali Osztály, valamint az Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Osztály (Ady Endre út 34.) és a Jászberényi Járási Hivatal főépülete /Hatósági Osztály, Kormányablak Osztály és Gyámügyi Osztály/ (Szabadság tér 16.) kerül felújításra.

Törökszentmiklóson szintén két helyszínen történik energetikai fejlesztés. A Kormányhivatal központi épületében (Kossuth Lajos u. 135/a.) a Földhivatali Osztály, a Kormányablak Osztály, a Hatósági és Gyámügyi Osztály, valamint az Építésügyi Osztály, illetve a Törökszentmiklósi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya (Petőfi Sándor u. 69.) érintett a felújításban.

Megújul Tiszafüreden a Járási hivatal Foglalkoztatási Osztálya (Fő utca 14.), Kunszentmártonban pedig a Földhivatali Osztály épülete (Kerületiház utca 6.).

A rendezvény sajtóközleménye letölthető itt
Média
Széchenyi 2020 rádiospot letölthető itt

Kormányhivatal video riport letölthető itt