Széchenyi 2020
Magyar Kormányportál
Európa-politikai kormányzati honlap
Kunhegyes Város honlapja
Jász- Nagykun- Szolnok Megye Önkormányzata
 

Befejeződött a vízminőség-javító beruházás
Írta: Kővári Anna     Fotó: Mészáros János

A Környezet és Energia Operatív Program keretében, közel negyedmilliárd forint összegű támogatásból befejeződött a vízminőség-javító beruházás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyesen, amelynek sajtóanyaga letölthető itt

Letették az alapkövét a negyedmilliárd forint összegű támogatásból megvalósuló vízminőség-javító beruházásnak
Írta: Kővári Anna     Fotó: Mészáros János

2015-ben elkezdődik a vízminőség javítása Kunhegyesen, melynek nettó összköltsége 286.247.750 Ft, a támogatás mértéke 89,391013 százalék, de legfeljebb 255.879.763 Ft, a projekt önereje 30.367.987 Ft, amelyet az önkormányzat EU önerőalap támogatásból biztosítja. Várhatóan 2015 augusztus 31-én fejeződnek be a munkálatok. Projektazonosító: KEOP-1.3.0/09-11-2013-0056

A sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényen a vendégeket Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Szabó András, Kunhegyes polgármestere köszöntötte, az ünnepi beszédet dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondta, majd elhelyezték a beruházás alapkövét jelentő időkapszulát az Országzászló előtti téren. A rendezvényen jelen volt dr. Kállai Mária kormánymegbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője.

- Kunhegyes a Nagykunság egyik legrégibb városa és méltóképpen viseli is ezt a rangot - mondta ünnepi beszédében Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, majd folytatta: Kunhegyes legyen büszke múltjára, de jelenére is, hiszen egy település nem attól fejlődik, hogy jó helyen helyezkedik el, vagy szerencséje van, hanem attól, hogy olyan emberek lakják akik fejleszteni, építeni akarnak.

Szabó András Kunhegyes polgármestere büszkén beszélt az elmúlt évek közel 6 milliárd forintos fejlesztéséről, de ahogy mondta, újabb feladatok várnak a településre, hiszen a következő ciklusra is megvannak az elképzelések, a tervek. Kiemelt feladatok között említette a Kakat élővé tételét, amely közel 1,2 milliárdos beruházás, de ugyanilyen fontos a munkahelyteremtés szempontjából az, hogy a BHG üzem területe városi tulajdonba kerüljön, hogy a vállalkozásokat fogadni tudják. Ehhez kérte a megjelentek támogatását.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter komoly beruházásnak nevezte a hamarosan induló vízminőség-javítás és vízbázis-fejlesztést, mely régen megfogalmazott igény. A hasonló beruházásokat továbbra is támogat a nemzeti ügyek kormánya, hiszen a vidéki településeknek is joguk van a 21. századi szolgáltatásokhoz.

Elmondta, hogy az elmúlt évek során kiderült, hogy Kunhegyes város önkormányzata egy átfogó településfejlesztésben gondolkodik, amely többek között magában foglalja a turizmust, a közművek megújulását, a munkahelyteremtést, a mezőgazdaság és az ipar fejlesztését. Mindezek szervesen kapcsolódnak és összhangban vannak a kormány és a minisztérium látásmódjával - tette hozzá.
Fazekas Sándor gratulált az elmúlt évek fejlesztéseihez, és ahogy mondta, Kunhegyes mindig meg tudta fogalmazni a fejlesztési irányokat, majd hozzátette: támogatom a Kakat természeti állapotának a visszaállítását. Kérte, hogy a jövőben is folytassák ezt a munkát, ebben partner a kormány és a minisztérium is.

Meghívó
A környezet és energia operatív program keretében, közel negyedmilliárd forint összegű támogatásból vízminőség-javító beruházás kezdődik Kunhegyesen.

Írta: Kővári Anna     Fotó: Mészáros János
Az elmúlt nyolc évben közel hatmilliárd forint összegű fejlesztés történt Kunhegyesen, ezzel az elsők között van a Tisza-tavi települések között. A fejlődő városban többek között megújult a fürdő, a sportpálya, a tornacsarnok, a középiskola, a piac, a játszótér, a főtér, a templomok, a művelődési ház. Utcák, utak lettek biztonságosak, de a környezetvédelem és az egészséges élet szempontjából fontos volt a belvízelvezető rendszer és a szennyvízcsatornázás kiépítése. Ezek után 2015-ben elkezdődik a vízminőség javítása Kunhegyesen, melynek nettó összköltsége 286.247.750 Ft, a támogatás mértéke 89,391013 százalék, de legfeljebb 255.879.763 Ft, a projekt önereje 30.367.987 Ft, amelyet az önkormányzat EU önerőalap támogatásból biztosítja. Projektazonosító: KEOP-1.3.0/09-11-2013-0056

Előzmények:

A városban a szolgáltatott ivóvíz minősége az előírásoknál magasabb, 0,5 milligramm/liter feletti koncentrációjú ammónium- és mangán tartalma miatt nem felel meg az előírásoknak, és határérték feletti vasszennyezést is tartalmaz, ezért a hatályos 201/2001. (X.25.) számú Kormányrendelet 6. melléklete szerint Kunhegyes is szerepel a minőségi kifogással érintett települések listájában.

A megoldási javaslatok és az elemzések eredményei alapján a település a komplex megoldásra törekszik. A tényleges tervezés megkezdése előtt felmerült lehetőségek:
- új vízbázis feltárása
- vízátvétel távolabbi vízbázisból
- vízkezelő technológiát alkalmazó eljárás.


Az új, jelenlegitől mélyebb mélységű kutak létesítése azért nem valósítható meg, mert a mélyebb vízadó rétegekkel kitermelt vizekben a vas- mangán és az ammónium tartalom mellett egyéb egészségre ártalmas összetevők is megjelentek. A környező településekről való vízátvételt pedig a települések közötti nagy távolság miatt vetették el, illetve sehol nem áll szabad kapacitás a vízátadáshoz.
Megoldás:
A vízkezelő technológia fejlesztésével az előírt vízminőségi paraméterek biztosíthatók, ezen belül két különböző technológia kiépítését vizsgálták, törésponti klórozással megvalósuló vízkezelést, illetve a biológiai ammóniummentesítéssel történő kezelés.

A projekt során a meglévő három vízkivételi kutat átépítik, a kútfejet, valamint a szivattyút lecserélik, a vízkezelési technológiát többrétegű szűrőkkel oldják meg. Átépítésre kerül a közművezeték-hálózat, mintegy 570 méteren. Készül egy 170 méter mélységű kút. Felújításra kerül a technológiai épület, és a víztorony.
Az ivóvízhálózat rekonstrukciója során hat helyen lecserélik a tűzcsapokat és négy helyen újat telepítenek. A meglévő tolózáraknákat átépítik, három darab mosatóaknát alakítanak ki, és 1700 méteren a gerincvezetéket kiépítik.

A kivitelezővel a szerződéskötés 2015. január 19-én megtörtént, a kivitelező a SADE Magyarország Mélyépítő Kft., amelynek képviselői a munkaterületet 2015. április 7-én átvették. A fejlesztés várhatóan 2015. augusztus 31-én fejeződik be.

Sajtóközlemény nyomtatható verziója letölthető itt.