Széchenyi 2020
Jász- Nagykun- Szolnok Megye Önkormányzata
Martfű Város Önkormányzata
Kormányportál
Európa-politikai kormányzati honlap

SAJTÓKÖZLEMÉNY
BEFEJEZŐDŐTT A VÁROSI SPORTCSARNOK ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSE MARTFŰN
2014. 08. 30.
A napenergia hasznosításában elért eredményei alapján a 2011. évi Napkorona Bajnokság különdíjában részesült Martfű Város Önkormányzata. Az Önkormányzat az Új Széchenyi Terv KEOP- 2012-5.5.0/A konstrukció keretében - folytatva a közintézmények energiatakarékos működtetésének fejlesztését – sikeres pályázatot nyújtott be a tulajdonában lévő Városi Sportcsarnok épületenergetikai felújítására. Projekt bruttó összköltsége 56.858.662,- forint, elszámolható összköltsége: 48.329.863,- forint, a támogatási intenzitás 85 százalék. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásának összege: 48 329 863 Ft

Visszatekintés

A sportcsarnok épülete a hetvenes években készült. Az általános iskolához kapcsolódik, így a szabadidős tevékenységek mellett az általános iskolai tornateremnek is helyet ad, azonban sem műszaki, sem hőtechnikai szempontból nem felelt meg a korszerű elvárásoknak. Az Önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően a Támogató (Nemzeti Fejlesztési Ügynökség) döntése alapján a 2013.11.11-én kelt támogató levél szerint 48.329.863 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, amely a projekt bruttó összköltségének (56.858.662 Ft) 85%-a. A Támogatási Szerződés 2014.01.14-én lépett hatályba.

A munkaterület átadása a kivitelező Csüllög és Társa Kft. részére 2014.06.03-án megtörtént, a kivitelezés
során az alábbi munkálatok történtek:


- Homlokzati és lábazati hőszigetelés (10 cm-es rétegvastagsággal, dűbeles rögzítéssel, alap és színező vakolattal, 960 négyzetméteres felületen)
- Nyílászárók cseréje (Műanyag tokszerkezet, hőszigetelő üvegezés, összesen 287 négyzetméteren, az öltözőkben higroszkopikus szellőzőkkel.)
- A lapostető hőszigetelése (14 cm vastag lépésálló kőzetgyapot táblákkal, kétrétegű elasztomer bitumenes lemez vízszigeteléssel, két réteg közötti dűbeles rögzítéssel, összesen 1448 nm-es felületen.)
A beruházás során a gépészeti helyiségbe, egy 60 kW-os kondenzációs kazán került, mely a meglévő fűtési keringetési rendszerre kapcsolódik. A kazán rendelkezik külső hőmérséklet érzékelővel, beépített programozható külső hőmérséklet alapú szabályzással.
A kondenzációs kazán állítja elő a hőt a HMV hőcserélő fűtéséhez, beépítettek egy 500 literes HMV tárolót.
A tervezett kazánteljesítmény és tároló kapacitás lehetővé teszi, hogy nagyobb létszám együttes zuhanyzása mellett is kielégíthető legyen a HMV igény.
Az épület a felújítás után a mai kor hőtechnikai követelményeinek megfelel. A felújítás eredményeként a sportcsarnok hőigénye csökken, az energia megtakarítás jelentős.

Nyomtatható verzió letöltése
SAJTÓKÖZLEMÉNY
ÚJABB ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉS KEZDŐDÖTT MARTFŰN
2014. 06. 30.
A napenergia hasznosításában elért eredményei alapján a 2011. évi Napkorona Bajnokság különdíjában részesült Martfű Város Önkormányzata. Az Önkormányzat az Új Széchenyi Terv KEOP-2012-5.5.0/A konstrukció keretében - folytatva a közintézmények energiatakarékos működtetésének fejlesztését - sikeres pályázatot nyújtott be a tulajdonában lévő Városi Sportcsarnok épületenergetikai felújítására. Projekt bruttó összköltsége 56.858.662,- forint,
elszámolható összköltsége: 48.329.863,- forint, a támogatási intenzitás 85 százalék. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásának összege: 48 329 863 Ft.

Előzmények:

Az épület a hetvenes években épült. A sportcsarnok az általános iskolához kapcsolódik, így a szabadidős tevékenységek mellett az általános iskolai tornateremnek is helyet adott, de mára sem műszaki, sem hőtechnikai szempontból nem felel meg a korszerű elvárásoknak.

A felújítás során az alábbi beruházások történnek:

- Homlokzati és lábazati hőszigetelés (10 cm-es rétegvastagsággal, dűbeles rögzítéssel, alap és színező vakolattal, 960 négyzetméteres felületen)
- Nyílászárók cseréje (Műanyag tokszerkezet, hőszigetelő üvegezés, összesen 287 négyzetméteren, az öltözőkben higroszkopikus szellőzőkkel.)
- A lapostető hőszigetelése (14 cm vastag lépésálló kőzetgyapot táblákkal, kétrétegű elasztomer bitumenes lemez vízszigeteléssel, két réteg közötti dűbeles rögzítéssel, összesen 1448 nm-es felületen.)
- Kondenzációs kazán (60 kW) és 14 db radiátor-termosztatikus szelep felszerelése (Programozható külső hőmérsékletfüggő szabályozással, indirekt HMV termelő-tároló beépítésével.)
A sportcsarnok két fő részből áll, a küzdőtérből és a szociális, kiszolgáló helyiségekből. Az épület felújítás után a mai kor hőtechnikai követelményeinek megfelel. A lapostetőn kiemelésre kerülnek a párakiszellőzők, csapadékvíznyelők.

A volt iskolaépület kazánházából érkezett a fűtési vezetékpár a sportcsarnokba. A gépészeti helyiség belső falánál kialakított háromjáratú motoros szabályzó és frekvenciaváltós szivattyún keresztül jutott a fűtési melegvíz az épület két fűtési körébe, a radiátorokhoz.
A beruházás során a gépészeti helyiségbe, egy 60 kW-os kondenzációs kazán kerül, mely a meglévő fűtési keringetési rendszerre kapcsolódik. A kazán rendelkezik külső hőmérséklet érzékelővel, beépített programozható külső hőmérséklet alapú szabályzással.
A kondenzációs kazán állítja elő a hőt a HMV hőcserélő fűtéséhez, beépítésre kerül egy 500 literes HMV tároló. A tervezett kazánteljesítmény és tároló kapacitás lehetővé teszi, hogy nagyobb létszám együttes zuhanyzása mellett is kielégíthető legyen a HMV igény. A felújított állapotban a sportcsarnok hőigénye csökken, a megtakarítás jelentős.
Kivitelező:

A munkaterület átadása a kivitelező Csüllög és Társa Kft. részére 2014.06.03-án megtörtént, a
kivitelezés befejezésének várható határideje: 2014.08.18.

Martfű Város Önkormányzata
5435 Martfű, Szent István tér 1.
Tel.: (56) 450-222
E-mail: titkarsag@ph.martfu.hu
www.martfu.hu

Nyomtatható verzió letöltése