Széchenyi 2020
Kormányportál
Európa-politikai kormányzati honlap
Jász- Nagykun- Szolnok Megye Önkormányzata
 
Befejeződött a közel 2,5 milliárdos bel- és csapadékvíz rendezés Jász-Nagykun-Szolnok megye hat településén
Korábbi tudósításainkban hírt adtunk arról, hogy Kunhegyesen rendezték meg a Vásárhelyi Terv továbbfejlesztéséhez kapcsolódó bel- és csapadékvíz rendezés Jász-Nagykun-Szolnok megyében I. ütem projektzáró rendezvényét 2014. december 1-jén. (projektazonosító: ÉAOP-5.1.2/D3-09-2f-2010-0001)
Közel 2,5 milliárd forint összegű támogatásból elkészült, és a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok megye hat településén: Abádszalók, Jászkisér, Kunhegyes, Tiszabura, Tiszasüly, Vezseny településeken épült ki.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nagyon fontos projektzárónak nevezte a rendezvényt. A megye egyik legnagyobb vízügyi építkezéséhez kapcsolódik a projekt, mégpedig a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése részeként a Hanyi-Tiszasülyi és a Nagykunsági árapasztókhoz.
Fazekas Sándor fontosnak nevezte nemcsak az árvíz elleni védekezést, hanem a belvíz- és csapadékvíz elleni védelmet. Elmondta, hogy a kormány elsőrendű célja a vidéki élet minőségének javítása. Közös összefogással, az önkormányzatokkal, a kormányzati szervekkel, az uniós szereplőkkel egy olyan fejlesztéspolitikát tudnak végrehajtani, ami a legkisebb településekig is elér. A tárcavezető külön kiemelte a százszázalékos támogatottságot.

A tárcavezető ünnepi beszéde végén gratulált a településeknek, különösen Kunhegyesnek, amely az elmúlt években valóban nagy fejlődésen ment keresztül. Ahol erős a közösség, és odafigyelnek, élnek a lehetőséggel, ott megvalósulhatnak a célok.
Az átadást követő napokban öt településen - Kunhegyesen, Abádszalókon, Vezsenyen, Tiszasülyön és Tiszaburán - sajtótájékoztatóval egybekötött lakossági fórumokat tartottak, ahol a településvezetők ismertették a megjelentekkel a beruházás célját és méltatták annak jelentőségét. A jelenlévők örültek a fejlesztésnek, egyúttal megfogalmazták, hogy a rendszer csapadékos időjárás esetén vizsgázik, ez az időszak pedig ezután következik.
Sajtótájékoztatóval egybekötött lakossági fórum Tiszasülyön
Tiszasülyön bruttó 127.170.339 forint támogatásból elkészült a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés.

A meghívó letölthető itt
A rendezvényen készült fotók megtekinthetők itt
Sajtótájékoztatóval egybekötött lakossági fórum Tiszaburán
Tiszaburán bruttó 173.141.061 forint támogatásból elkészült a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés.

A meghívó letölthető itt
A rendezvényen készült fotók megtekinthetők itt
Sajtótájékoztatóval egybekötött lakossági fórum Kunhegyesen
Kunhegyesen bruttó 658.891.535 forint támogatásból elkészült a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés.

A meghívó letölthető itt
A rendezvényen készült fotók megtekinthetők itt
Sajtótájékoztatóval egybekötött lakossági fórum Abádszalókon
Abádszalókon bruttó 367.697.013 forint támogatásból elkészült a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés.

A meghívó letölthető itt
A rendezvényen készült fotók megtekinthetők itt
Sajtótájékoztatóval egybekötött lakossági fórum Vezsenyen
Vezsenyen bruttó 202.011.711 forint támogatásból elkészült a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés.

A meghívó letölthető itt
A rendezvényen készült fotók megtekinthetők itt
Közel 2,5 milliárd forint összegű támogatásból elkészült a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok Megye hat településén
A rendezvényen beszédet mondott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Kovács Sándor Tisza-tavi miniszteri megbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Mező Ferenc, az ÉARFÜ ügyvezetője és Szabó András, a kedvezményezett Tisza-völgyi Közműfejlesztő Beruházási Társulás elnöke, Kunhegyes város polgármestere.

Fazekas Sándor fontosnak nevezte nemcsak az árvíz elleni védekezést, hanem a belvíz- és csapadékvíz elleni védelmet. Elmondta, hogy a kormány elsőrendű célja a vidéki élet minőségének javítása. Közös összefogással, az önkormányzatokkal, a kormányzati szervekkel, az uniós szereplőkkel, egy olyan fejlesztéspolitikát tudnak végrehajtani, ami a legkisebb településekig is elér. A tárcavezető külön kiemelte a százszázalékos támogatottságot.

A fejlesztésnek köszönhetően, főleg a Tisza melletti településeknél, a szivárgó illetve fakadóvizet is befogadja a rendszer, illetve a felszíni csapadékvíz elvezetését is megoldja. A vízhiányos időszakban a tervezett létesítmények megfelelő üzemeltetése lehetőséget biztosít a belterületi víz visszatartására és esetleges hasznosítására. Valamennyi érintett településen lehetőség van a lakossági csapadékvíz egyedi gyűjtésére, az önkormányzatoknak pedig lehetőségük lesz a vízvisszatartási és tározási üzemállapot megvalósítására.

A képen balról: Pollák Tibor polgármester, Tiszasüly, Nagy Imre polgármester, Tiszabura, Kovács Sándor Tisza-tavi miniszteri megbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Szabó András, a kedvezményezett Tisza-völgyi Közműfejlesztő Beruházási Társulás elnöke, Kunhegyes város polgármestere és Kovács Mihály, Abádszalók polgármestere.

Fotó: Mészáros János

A sajtóanyag letölthető itt
A rendezvényen készült fotók megtekinthetők itt

Elkészült a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés Kunhegyesen
Közel 2,5 milliárd forint összegű támogatásból elkészült a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok Megye hat településén.
Az ünnepélyes projektzáró rendezvényen beszédet mond Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Kovács Sándor Tisza-tavi miniszteri megbízott, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, és Szabó András, a kedvezményezett Tisza-völgyi Közműfejlesztő Beruházási Társulás elnöke, Kunhegyes város polgármestere.

Időpont: 2014. december 1. (hétfő) 08:30 óra
Helyszín: Országzászló előtti tér (Kunhegyes, Szabadság tér 1.)

A meghívó letölthető itt

A beruházás célja volt: az árapasztó tározók által érintett 6 településen (Abádszalók, Jászkisér, Kunhegyes, Tiszabura, Tiszasüly, Vezseny) a belterületi belvízbiztonság megteremtése, valamint a kapcsolódó infrastrukturális munkák megépítése, a lakott területen élők védelme, az életminőség javítása. A településeken csökken a belvíz által veszélyeztetett területek nagysága.
A fejlesztésnek köszönhetően, főleg a Tisza melletti településeknél, a szivárgó illetve fakadóvizet is befogadja a rendszer, illetve a felszíni csapadékvíz elvezetését is megoldja. A vízhiányos időszakban a tervezett létesítmények megfelelő üzemeltetése lehetőséget biztosít a belterületi víz visszatartására és esetleges hasznosítására. Valamennyi érintett településen lehetőség van a lakossági csapadékvíz egyedi gyűjtésére, az önkormányzatoknak pedig lehetőségük lesz a vízvisszatartási és tározási üzemállapot megvalósítására.

Komfortosabbá válnak a lakások Kunhegyesen
 Írta: Kővári Anna
A Vásárhelyi Terv továbbfejlesztéséhez kapcsolódó projekt az ár- belvíz és a helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentését szolgálja, illetve a környezetvédelem szempontjából is fontos szerepet tölt be. A több mint 600 millió forintos belvíz- és csapadékvíz elvezető csatorna kiépítése, mely az egész települést érinti, még tavaly ősszel kezdődött el Kunhegyesen.

Soós Istvánné Tünde, aki az Újvárosi részen, a Kisfaludy utcában él, a beruházásról a következőket mondta:
Nagyon sokszor vízben állt az udvar, most nagyon örülünk, hogy az ároképítéssel rendeződni fog. Vizesedett az alsó épület is, hosszú évek alatt sokat szenvedtünk. Már rakják le az áthidalókat, talán októberre végeznek a munkálatokkal.

Barta Zsanett a Mikszáth Kálmán úton lakik családjával. Örömmel mondja, hogy pár nap alatt végeztek náluk, kész az áthidaló, lerakták a csöveket, a kocsibejáróra kavicsot szórtak. Volt olyan, ahol árok sem volt már, teljesen újra kellett ásni. Néhol bonyolította a helyzetet, hogy pár fa útban volt, ezeket sajnos ki kellett vágni, de a beruházás végén pótolják ezeket.

A városról ők is a legjobbakat mondják. Örülnek az új piaccsarnoknak, hiszen teljesen más érzéssel mennek vásárolni. Hatalmas a fejlődés, szépült a főtér, szeretik az új sportcsarnokot, a karácsonyi kivilágítás mesés volt. Külön kiemelik, az először kialakított jégpályájukat, melyre még a környező településről is jöttek.
Soós Istvánné azt mondja, hogy régen nem volt ennyi járda és kövesút a városban, akkor bizony minden este cipőmosás volt, hiszen a kunsági föld nagyon tud ragadni. Most kicsit sárosabbak vagyunk, és már panaszkodunk. Nemsokára túl leszünk az építkezésen és elfeledjük az egészet. Szép és élhető Kunhegyes, munkahelyből kellene több - mondja.

Párhuzamosan és összehangoltan folyik a másik beruházása is a városnak. Az emberek számítottak arra, hogy az Abádszalókkal közös szennyvízberuházás, amely közel 3,5 milliárd forintos fejlesztés, nem egyik napról a másikra készül el, mégis már nagyon várják a végét. Várják azért, hogy kényelmesen és komfortosabban éljenek, és várják azért, hogy sár nélkül töltsék mindennapjaikat. Mert ez a január nem kedvez az építkezésnek, az árokásásnak. Sár van.
Fridrik Zsanett és Kerekes Lászlóné a Feketehegy utcában élnek. Mindketten örülnek a beruházásnak és azt mondják, a cél érdekében el lehet viselni az esős időszakot is. Náluk már kész a gerincvezeték, megvan az udvari beállás, már csak a rákötés hiányzik.

Sokkal kényelmesebb lesz az élet, hiszen nem kell minden hónapban olyan napot találni, amikor a szippantósnak és a családnak is jó az időpont - mondja Fridrik Zsanett.
Ha lehetne, mi már holnap rákötnénk, hiszen volt olyan hónap, hogy kétszer is szállíttatni kellett a szennyvizet - mondja Kerekes Lászlóné. Nálunk áldozatul esett a kocsibeálló, a járda, de a végén helyreállítják az eredeti állapotot, melyet kamerával rögzítettek.
Mindketten büszke kunhegyesi lakosok, és nagyon örülnek az utóbbi évek fejlődésének. Fridrik Zsanettnak van összehasonlítási alapja, hiszen élt Szolnokon, és Debrecenben is, de hazaköltözött Kunhegyesre és ez mindent elmond. Szeret itt élni.

Az Új Széchenyi Terv keretében elkezdődik a Vásárhelyi Terv továbbfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok megye hat településén
2013. 11. 05.  |   Írta: Kővári Anna   |   Fotók: Mészáros János
A projekt ünnepélyes alapkőletételét koszorúzás előzte meg a református templom kertjében emelt szobornál, ahol a 20. század áldozataira emlékeztek Tollas Tibor Szegedi ballada című versével, amelyet Molnár László Jászai díjas színművész adott elő.

Koszorút helyezett el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Kovács Sándor, a JNSZM Közgyűlés elnöke, Mező Ferenc, az ÉARFÜ Nonprofit Kft. ügyvezetője, és Szabó András, a Tisza-völgyi Közműfejlesztő Beruházási Társulás elnöke.

A rendezvény az Országzászlónál folytatódott.

Amikor egy beruházás elkezdődik vagy befejeződik, az mindenkinek öröm, de még nagyobb öröm, ha az szűkebb hazánkban, a Nagykunságban történik - kezdte beszédét Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke. Történelmi jelentőségűnek nevezte a projekt indulását, hiszen az itt élő nép mindig küzdött a vízzel.

Mező Ferenc, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója közölte:

A szerződés aláírása a legfontosabb, de a legkellemesebb az a projekt indítása vagy zárása - mondta az igazgató. A fordulat lehetőségének nevezte az elmúlt éveket, utalva az uniós és a hazai források felhasználására.
Elmondta, hogy teljes mértékben felhasználták a forrásokat, az operatív program pénze elfogyott, kiszerződték az összes lehetőséget. Fontos, hogy az 2014-2020-as uniós tervezést megalapozottan tegyék meg. Az Észak-Alföld három megyéjében 16,5 milliárd forint állt rendelkezésre, ebből a hat település (Abádszalók, Jászkisér, Kunhegyes, Tiszabura, Tiszasüly, Vezseny) a fejlesztésre 2,5 milliárdot kapott. Fontos, hogy ahol több település közösen pályázik, megtanuljanak egymással együtt dolgozni, de úgy ítéli meg, hogy itt jól vizsgáztak a települések polgármesterei.

Szabó András, Kunhegyes polgármestere úgy látja, hogy a "vizes ügyek" kezdenek rendben lenni a településen. Elmondta, hogy több év után értek el erre a pontra, amikor a hat településből öt helyen megvan a kivitelező, kezdődhet a munka. Büszkén sorolta az eddigi uniós fejlesztéseket, melyek Kunhegyesen történtek az elmúlt években. Bízik abban, hogy a következő években is jó színvonalú munkát tudnak végezni, és reméli, hogy határidőre befejeződik a projekt.

Fazekas Sándor ünnepi beszédében elmondta: nagy örömmel jöttem ismét Kunhegyesre, hiszen nem ez az első alkalom, hogy alapkövet helyezünk el a városban, és illeszkedik a korábbi események sorába azzal is, hogy ismét több települést érintő fejlesztésről van szó. A hat önkormányzat elképzelései összhangban vannak a kormány vidékfejlesztési politikájával - mondta a miniszter, majd folytatta: Célunk, hogy érezhetően javuljon az életminőség a vidéki településeken is, és ebbe a sorba beletartozik a belvíz- csapadékvíz-elvezetés, a szennyvízkezelés. Bízom benne, hogy a program eredményesen lezajlik. Kunhegyes gyorsan fejlődő város, a beruházások a lakosság helyben maradását is szolgálják. Kívánom, hogy a többi elképzelésük is valósuljon meg, mi támogatjuk a fejlesztéseket, a terveket, bízom abban, hogy a munkahelyteremtésben, az intézmények fejlesztésében is együtt tudunk működni, mint itt, a Vásárhelyi Terv továbbfejlesztésében.

Ezután a fejlesztés hatásterületével érintett települések jelenlévő polgármestereivel közösen, elhelyezték az időkapszulát.
Belvízelvezető hálózat épül Szolnok megye hat településén
2013. 11. 04.  |   Forrás: MTI, www.kormany.hu   |   Fotók: Mészáros János
A belvíz elleni védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet a vidékfejlesztési miniszter hétfőn Kunhegyesen, egy hat települést érintő közel 2,5 milliárd forint értékű bel- és csapadékvíz-elvezetésre hivatott fejlesztés projektnyitó rendezvényén.
A Kárpát-medence közepét jelentő Alföldön nemcsak az aszály és az árvíz jelent gondot, hanem a legalább olyan pusztító hatású belvíz is, amely tönkreteszi az épületeket, a termést - mondta Fazekas Sándor.
Közölte: a mostani, az Európai Unió által 100 százalékban támogatott program Abádszalókon, Jászkiséren, Kunhegyesen, Tiszaburán, Tiszasülyön és Vezsenyen oldja majd meg az érintett városok és falvak "vizes problémáját", és óriási előrelépés az infrastrukturális állapotokban.
Fazekas Sándor elmondta, hogy a kedvező változás a települések minden lakóingatlanát érinti, és a tulajdonosoknak a beruházások megvalósítása nem jelent anyagi terhet.
Mező Ferenc, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője bejelentette: a közbeszerzési eljárás öt településen eredményesen lezárult, azt egyedül Tiszaburán kell megismételni. A megkötött szerződések szerint Abádszalókon az A-HÍD Zrt., Jászkiséren a Swietelsky Magyarország Kft.,Tiszasülyön az ÉKISZ Építőipari Kft., míg Kunhegyesen és Vezsenyen a Duna Aszfalt Kft. végzi a kivitelezési munkákat.
A fejlesztéseknek köszönhetően, főleg a Tisza melletti településeknél, a szivárgó, illetve fakadóvizet is befogadja a rendszer. Vízhiányos időszakban a tervezett létesítmények megfelelő üzemeltetése lehetőséget biztosít a belterületi víz visszatartására, és esetleges hasznosítására. Valamennyi érintett helységben módja lesz a lakosságnak a csapadékvíz egyedi gyűjtésére is.
Elkezdődik a "Vásárhelyi Terv továbbfejlesztéséhez kapcsolódó bel- és csapadékvíz rendezés Jász-Nagykun-Szolnok Megyében I. ütem" projekt kivitelezése.
2013. 11. 02.  |   Írta: Kővári Anna   |   Fotók:
Az Új Széchenyi Terv támogatásának köszönhetően elkezdődik a "Vásárhelyi Terv továbbfejlesztéséhez kapcsolódó bel- és csapadékvíz rendezés Jász-Nagykun-Szolnok Megyében I. ütem" projekt kivitelezése.
A beruházás keretében megvalósul a települések árokrendszerének rekonstrukciója, a mélyebben fekvő területeken beton mederelemek elhelyezése, a szűkebb utcákban pedig zárt belvízelvezető csatorna kiépítése.
A program 2013. november 4-én 9 órakor Kunhegyesen a Református Templom kertjében kezdődik, ahol koszorúzás lesz a XX. század áldozatainak az emlékére.

Ezután Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Mező Ferenc az ÉARFÜ Nonprofit Kft. ügyvezetője és Szabó András, a Tisza-völgyi Közműfejlesztő Beruházási Társulás elnöke az Országzászlónál elhelyezi a beruházás alapkövét.